Mihai Stepan Cazazian

DECES / S-a stins din viață poetul Varlen Alexanian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

unnamed

Pe 19 iunie, la Erevan s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani poetul, traducătorul și istoricul Varlen Alexanian.

Varlen Alexanian s-a născut la 8 ianuarie 1942. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Erevan. A lucrat la Muzeul de Istorie al Armeniei, la Enciclopedia Armeană, a fost redactor-șef al editurii Hayastan, editurii Uniunii Scriitorilor din Armenia și al ziarului Bibliotecii Naționale a Armeniei – Hoghevor Hayrenik (Patria Sacră).

Varlen Alexanian a fost autorul a zeci de cărți de poezie. Operele sale au fost traduse în limbile rusă, franceză, slovacă, georgiană, sârbă ș.a. A făcut traduceri în limbile germană și rusă. De asemenea a tradus în versuri eposul bulgar Krali Marko.

În ultimii ani de viață a scris și proză, eseuri istorice, a rămas neterminat romanul său Riduri din vremuri epice.

Varlen Alexanian (alături de Hamlet Gasparian) a fost co-redactor al versiunii în limba armeană a volumului Cartea Șoaptelor semnat de Varujan Vosganian, pe care a prezentat-o cititorilor armeni prin intermediul câtorva recenzii.

Activitatea sa de scriitor a fost recunoscută și recompensată prin acordarea medaliei de aur a Ministerului Culturii al Republicii Armenia, medalia Patrimoniul Literar a Uniunii Scriitorilor din Armenia, premiile S. Zorian a Uniunii Scriitorilor din Armenia și a Uniunii Culturale Tekeyan etc.