Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață Louise Manoogian Simone. AGBU este profund îndurerată la dispariția președintelui ei iubit și vizionar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Louise Manoogian Simone

Louise Mannogian Simone a fost una dintre cele mai importante figuri din viața armeană contemporană, cel mai valoros și respectat președinte în istoria centenarului Uniunea General de Binefacere Armeană (AGBU). Ea a lasă o amprentă de speranță și inspirație, prin implicarea constantă în slujba poporului armean, a patriei armene și a Bisericii Armene.

Trecerea ei în neființă a întristat marea familie a AGBU din întreaga lume, organizație pe care a servit-o cu devotament și merit nemărginit, fiind prima și singura femeie care a devenit Președinte a Uniunii, funcție pe care a deținut-o timp de 12 ani.


Louise Manoogian Simone with AGBU President Berge Setrakian at the Alex and Marie Manoogian interment ceremony in Holy Etchmiadzin in 2007

Reacționând la vestea dispariției ei, președintele AGBU Berge Setrakian, care a fost vice-presedinte al Uniunii, cât timp Louise Manoogian a fost președinte, a descries-o ca o femeie având spirit de pionierat și deasupra timpurilor sale. “Au fost multe provocări pentru  AGBU care au devenit apoi o forță motrice care a stat  în spatele succeselor și beneficiilor de care armenii din întreaga lume se bucură acum. Ea a fost un model pentru toți cei care au avut șansa să lucreze cu ea și să vadă cât de minunat era spiritul ei. Întotdeauna idealistă, rămânând în același timp pragmatică, eficientă și plină de înțelepciune, a reușit să vadă dincolo de obstacolele momentului, pentru a găsi soluții capabile să ducă la rezultate durabile “.

Viața lui Louise Simone a fost împlinirea unui mare destin. În timpul președinției sale, ea a fost prima care a organizat operațiunea umanitară uriașă ca urmare a cutremurului din 1988 din Armenia; ea a acordat sprijin  material dar și moral familiilor victimelor din timpul  războiului din Karabagh;  a fost un punct de reper în renașterea  Armeniei independente, ajutând țara să depășească nenumăratele dificultăți create de prăbușirea sistemului socio-economic și a sistemului educațional.

„Numărul de fronturi pe care a trebuit să lupte zi de zi, în același timp, este cu adevărat uimitor, reușind să obțină transformări  rapide cu talent menținând, în același timp, continuitatea educațională, culturală și artistică din Diaspora “, a spus Sétrakian.


Louise Manoogian Simone (third from right) with members of AGBU’s Central Board in 1997

Printre cele mai remarcabile realizări ale lui Louise Simone se numără înființarea Universității Americane din Armenia, centrele AGBU pentru copii și centrele pentru vârstnici,  din Armenia, realizări care continuă să se dezvolte și astăzi datorită conducerii ei inspirate.

Uniunea Generală de Binefacere Armeană (AGBU) este cea mai mare organizație non-profit din lume dedicată susținerii patrimoniului armean prin programe educaționale, culturale și umanitare. În fiecare an, AGBU se angajează să facă diferența pentru 500.000 de persoane din Armenia, Arțakh și Diaspora armenească. Din 1906, AGBU a rămas fidelă  unui singur scop general: de a crea o bază pentru prosperitatea tuturor armenilor. Pentru a afla mai multe, vizitați www.agbu.org.

Comunicat AGBU

  •  
  •