Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață halterofilul  Yuri Vardanyan (62 de ani), o legendă a sportului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Halterofilul  Yuri Vardanyan, o legendă a sportului armean, a murit în Statele Unite după o lungă suferință. Avea 62 de ani.

Campionul olimpic la Moscova (1980), de 7 ori campion mondial și campion european de 5 ori, Yuri Vardanyan a realizat 43 de recorduri mondiale. Ministerul armean al sportului, care a anunțat vestea despre moartea lui Yuri Vardanyan, va repatria corpul său în Armenia.

Yuri Vardanyan s-a născut la 13 iunie 1956 la Gumri. Între 1977 si 1985 a câstigat de 7 ori titlul de campion mondial și de 5 ori titlul de campion al Europei. În 1980 a fost campion olimpic la Moscova sub culorile URSS. La aceste jocuri olimpice, Yuri Vardanyan, care a concurat în categoria 82,5 kg, a stabilit un record ridicând în total  400 kg. O greutate mai mare decât cea înregistrată la categoria  90 kg. Omul cu 43 de recorduri mondiale a fost o excepție.

Din 2013 până în 2014, Yuri Vardanyan a fost ministru al sportului din Armenia. Apoi, ambasadorul Armeniei la Tbilissi (Georgia). În plus față de numeroasele sale medalii sportive, a primit Medalia Steaua Roșie a Muncii acordată de Uniunea Sovietică și Medalia Surp Mesrop Maștoț acordată de Armenia.

Yuri Vardanyan, care devenise o legendă atât în ​​Armenia, cât și în multe țări, suferea de o boală incurabilă. El va rămâne în istoria sportului armean ca fiind unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai săi.