Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață fotograful Ara Güler, supranumit “Ochiul Istanbulului”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Fotograful de origine armeană Ara Güler, ale cărui fotografii unice cu orașul  Istanbul au făcut înconjurul lumea, a murit miercuri, 17 octombrie, la vârsta de 90 de ani.

Ara Güler (armeană: Արա Գյուլեր) s-a născut pe 16 august 1928 în Beyoglu, Istanbul, Turcia și a fost supranumit “Ochiul Istanbulului” sau “Fotograful de la Istanbul”  El este considerat unul dintre puținii fotografi cunoscuți la nivel internațional din Turciei.

Güler s-a născut la Istanbul, în 1928 din părinți etnici armeni. A studiat la Liceul armean Getronagan. Tatăl său a avut un cerc larg de prieteni din lumea artei ceea ce l-a ajutat, de timpuriu pe Ara Güler să cunoască această lume  care l-a inspirat să se lanseze într-o carieră în cinematografie. În timpul anilor de liceu, el a lucrat în studiouri de film și a participat la cursurile de teatru organizate de Muhsin Ertuğrul, fondatorul teatrului modern turc.  Cu toate acestea, el a abandonat cinematografia în favoarea jurnalismului, alăturându-se personalul ziarului Yeni din Istanbul ca fotojurnalist, în 1950 și a studiat, în același timp, economia  la Universitatea din Istanbul. Apoi, el s-a transferat la ziarul, Hürriyet.

vezi mai mult pe wikipedia.org

 

Paradjanov la Istanbul