Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață Eduardo Seferian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

seferian-acto-2

Pe 19 februarie s-a stins din viață, la Buenos Aires, Eduardo Seferian, binefăcător  armean.

S-a născut în România la data de  28 mai 1926  iar în anul 1948 a plecat în America de Sud.

A fost un prosper om de afaceri dar nu și-a uitat nici o clipă originile astfel că a contribuit, de-a lungul timpului, cu mari sume de bani la ajutorarea Armeniei, Karabagh-ului și altor instituții culturale.

Iată ce  scrie site-ul Cărții șoaptelor :

Eduardo Seferian este unul din eroii “Cărții șoaptelor”. Cititorii l-au intâlnit în nava comandată de Onik Tokatlian în drumul ei de la Constanța la Marsilia. Eduardo Seferian era un tânăr abia ieșit din adolescență. Astăzi, la cei 85 de ani ai săi, Eduardo Seferian este un patriarh al comunității armene din Buenos Aires. Este un om de afaceri de succes, un binefăcător al comunitătii (a finanțat , printre altele, Ambasada Armeniei din Argentina, contructia unei sali de spectacole de 400 de locuri, functionarea postului de radio “Komitas” din Montevideo, precum si o seama de proiecte in Republica Armenia.) Eduardo Seferian vorbeste o limba romana de o claritate de cristal și este unul dintre cititorii “Cărții șoaptelor”.

Întreaga activitate a lui Eduardo Seferian a fost apreciată şi recompensată, de-a lungul timpului, prin Enciclice Patriarhale de Întîistătătorii Bisericii Armene:  Catolicosul Patriarh Vasken I Balgian, Catolicosul Patriarh Karekin I Sarkissian şi actualul Patriarh Catolicos Karekin II Nersessian.

seferian2

Aniversarea de 85 de ani (2012) Domnul Eduardo Seferian încadrat de I.P.S. Arhiepiscop Grigoris Buniadian şi P.C.Arhimandrit Zareh Baronian

 

Un apropiat al lui Eduardo Seferian a fost Arhim. Dr. Zareh Baronian care l-a vizitat în Argentina de cîteva ori, de-a lungul anilor, și a fost prezent la aniversarea sa de 85 de ani alături de preşedintele Gharabagh-ului Dl. Bago Sahaghian şi I.P.S. Arhiepiscop al Gharabagh-ului Barchev Mardirosian, precum şi ambasadorul  Armeniei la Buenos  Aires, Excelenţa Sa, Vladimir Karmirshalyan. Au fost prezenţi de asemenea membri ai comunităţii armene, membri ai corpului diplomatic, sora şi nepotul celui sărbătorit, domnul George Vartbaronian.

Duminică 22 februarie în Catedrala Armeană din București, în prezența PS Episcop Datev Hagopian și a Arhim. Dr. Zareh Baronian a fost săvîrșită o slujbă de pomenire.

Eduardo Seferian era un cititor fidel al revistei Ararat, de-a lungul anilor fiind felicitați de domnia sa cu diferite ocazii.

One Response to S-a stins din viață Eduardo Seferian

 1. GEORGE EDWARD VARTPARONIAN March 16, 2015 at 7:18 pm

  MULTUMESC DOMNU CAZAZIAN PENTRU ARTICOL, NU VORBESC ROMANESTE CA UNCHIU,
  DAR INTELEG SI VORBESC CEVA, SARUTERE MELE
  CU STIMA
  GEORGE VA
  VARTPARONIAN