Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață compozitorul și chitaristul CAPRIEL DEDEIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din România anunță cu durere dispariția unui mare artist, CAPRIEL DEDEIAN. După ce acum doi ani ne-am despărțit de inegalabilul saxofonist Garbis Dedeian, acum Capriel se reîntâlnește cu fratele lui. O viață dedicată muzicii și armenilor lui…

Să ne reamintim câteva date din biografia sa.

Începe studiul chitarei la 14 ani ca autodidact și este atras de jazz înca din adolescență, dintre preferații săi facând parte Radu GoldișJoe PassWes MontgomeryPat Martino și George Benson.

În anul 1976 intră în primul grup alcătuit cu fratele său, saxofonistul Garbis Dedeianbateristul Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu (chitară bas). Începând din anul 1980, cântă prin diverse localuri de noapte și restaurante, exersând în acest timp diverse genuri muzicale. În paralel cu studiul chitarei elaborează primele compoziții, iar in 1982 își alcătueste primul cvartet de jazz rock, care îi mai are în componență pe: Sorin Raicovescu (claviaturi), Dragoș Docan (chitară bas) și Eugen Nichiteanu (baterie). Grupul activează prin cluburile bucureștene pâna în 1984. Din această perioadă au rămas compozițiile „Noaptea”, „Amintiri ’82” și „Cafeaua de dimineață”.

Evenimentele spectaculare majore la care Capriel Dedeian a fost aplaudat, în afara recitalurilor și concertelor obișnuite, s-au numit „Galele jazz-ului” de la Costinești – edițiile 1984, 1986, 1987, „Festivalul Intrernațional de Jazz” de la Brașov – edițiile 1984, 1986, 1990, (în ultima ediție amintită, Capriel Dedeian susținînd un recital de ghitară solo, după ce în toate cele anterioare intrase în alcătuirea grupurilor conduse de Garbis Dedeian), „Danubian Jazz” de la Galați – ediția 1992, „Festivalul Internațional de Jazz” de la Chișinău – ediția 1993 (în ambele Capriel făcînd parte din Trio-ul instrumental al fratelui), „Festivalul Internațional de Jazz” de la București – ediția 2003 (cu Septetul lui Garbis Dedeian), „Porgy And Bess Jazz Club Festival” de la Viena – ediția 2004 (cu Quintetul lui Garbis Dedeian), „Europalia Jazz” „Music Village Jazz Club” de la Bruxelles – ediția 2007 (cu Quartetul lui Garbis Dedeian), „Festivalul Internațional de Jazz Days And Nights” de la Galați – ediția 2009 (cu Trio-ul lui Garbis Dedeian). În perioada 1993-1997 s-a produs în Germania împreună cu „Solo Group”,  răstimp în care a susținut recitaluri și concerte în cluburi din München, Bad Reihenhall, Berchtesgaden, Regensburg, Salzburg. 

         În numeroasele sale apariții pe scene românești, ca și pe cele străine, Capriel Dedeian a colaborat cu / s-a perfecționat alături de / interpreți cunoscuți precum saxofoniștii Dan MândrilăNicolas Simion. Catalin Milea și desigur, Garbis Dedeian, pianiștii Mircea TiberianJohnny RăducanuIon Baciu Jr.Puiu PascuPetrică AndreiMarius VernescuPetru Popa, bass-iștii (cîntînd la contrabass sau la ghitară bass) Decebal BădilăOvidiu BădilăGopo PopescuCătălin RotaruPedro NegrescuIonuț BarangaLaurentiu HorjeaArthur Balogh, bateriștii Tudy ZaharescuEugen NichiteanuTiti HerescuAdrian ȘtefănescuDinu SimonLucky PăișLiviu Pop, trompetiștii Emil BâzgăIon LeonteNelu MarinescuSebastian Burneci etc., ca sideman ori ca protagonist al grupurilor proprii. Dintotdeauna, fratele lui Capriel DedeianGarbis, i-a sprijinit formarea ca instrumentist de jazz și i-a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori. Secvențele în care a apărut ca ghitarist, fie ele înregistrări de studio ori live, au fost difuzate în emisiuni radiofonice precum și în cele de pe micul ecran, ca de pildă în serialul de emisiuni începînd din 2009 sub genericul „Unora le place”. La data cînd consemnăm aceste rînduri, o serie de înregistrări deja efectuate de noul grup fusion (Capriel Dedeian & Jazz Challenge) își așteaptă rîndul la imortalizarea pe un disc de autor.

La Gala Premiilor de Jazz 2010, grupului “Capriel Dedeian & Jazz Challenge” i s-a acordat premiul „Confirmarea anului”, îndeosebi pentru concertul aniversar „Capriel Dedeian 50 Birthday Concert” de la Sala Arcub.

La Gala Premiilor de Jazz 2015, grupului “Ethnotic Project” i s-a acordat premiul „CD-u anului”secțiunea etno, Pentrul discul “Sapte scari” relizat la Soft Records, Capriel Dedeian (chitara) facand parte din componenta grupului.

A compus muzică pentru film, teatru, muzică ușoară și muzică pentru studio. Primul disc al său apare în 1991, se intitulează „Carun, Carun”, editat de Electrecord, iar melodiile sunt în limba armeană.

Premiul Uniunii Armenilor din România, pentru anul 2021, i-a fost acord chitaristului CAPRIEL DEDEIAN. În plus, sucursala Botoșani a UAR i-a acordat Diploma de Merit “Ioan Missir” pentru contribuția sa la promovarea valorilor comunitatii armene din Romania.

Capriel și Garbis la Festivalul Strada Armenească în 2014

One Response to S-a stins din viață compozitorul și chitaristul CAPRIEL DEDEIAN

  1. EUGENIA August 26, 2022 at 2:04 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si lumina!