Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață Azaduhi Varduca Horenian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

foto Andreea Tănase

Am primit, de la Cluj în această după amiază o veste tristă. S-a stins din viață artista Azaduhi Varduca Horenian, membră marcantă a comunității noastre din Transilvania.

S-a născut în 25 septembrie 1940 la Gherla jud. Cluj fiind descendentă a unei familii de armeni refugiați după Genocidul din 1915. A fost absolventă a Facultății de chimie, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj în 1965. A urmat studii libere de pictură. Membră a Uniunii Maghiare a Artiștilor Plastici, Stockholm – Suedia şi a Uniunii Artiştilor din Armenia. Debut expozițional în 1975, fiind integrată în expoziția profesorilor de desen, deschisă în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca. S-a numărat printre animatorii Festivalului interetnic ”Pro-Etnica” figurând în edițiile anuale ale sintezelor expoziționale găzduite de Muzeul de Istorie ,Sighișoara (2002-2008). Participă la expoziția cu caracter umanitar “Sparkasse”, Rehau-Germania(2000); expoziţie la Centrul Cultural Român din Viena(2003); expoziție cu participare internațională:” O națiune, o cultură”; Erevan – Armenia ( Galeria Muzeului Național, 2004); expoziție colectivă cafeneaua” Quo Vadis” , Cluj-Napoca(2004); expoziție de artă , Centrul Cultural Roman, Budapesta (2005); expoziție itinerantă prin Austria cu scopuri umanitare” Societatea anticancer”,expoziția “Zilele armene”, Dumbrăveni, jud.Sibiu, simpozionul de artă contemporană , Veroce – Ungaria(2007) etc. Devine secretarul, în 1997, mai apoi, în 2010, preşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Armenilor din România . A contribuit decisiv- alături de dr. Livia Drăgoi și prof.dr.Nicolae Sabău – la realizarea expoziției”Cultura si arta armenească la Gherla la Muzeul de Artă Cluj-Napoca-2008, însoțită de un remarcabil album apărut la Editura”Ararat”. Albumul şi expoziţia au fost distinse de Ministerul Culturii şi Cultelor (2003), cu PREMIUL ION FRUNZETI. Figurează cu peste 600 lucrări în colecții publice și private din România, Armenia, Anglia. Belgia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Suedia, Ungaria, Canada, S.U.A., Australia. A susținut multe din activitățile și manifestările culturale ale comunității armene din Cluj și a realizat o serie de lucrări care amintesc de drama armenilor din 1915.  Pe 28 septembrie 2019 la Muzeul Etnografic din Cluj, cu ocazia Zilei Culturii Armene doamnei Azaduhi Varduca Horenian i-a fost decernat premiul „Szongott Kristof” pentru neobosita sa promovare a artei şi culturii armene din Transilvania şi nu numai. Din cauza stării sale de sănătate premiul a fost ridicat de Tania Varduca, nepoata sa.

3 Responses to S-a stins din viață Azaduhi Varduca Horenian

 1. Cristina January 31, 2020 at 3:16 pm

  Am luat la cunostinta cu mare mâhnire de aceasta veste trista

  Sincere condoleante din îndepartatul Yerevan! 🙁

  Cristina

 2. Dana Costas February 1, 2020 at 12:43 am

  Sincere condoleante … am o acuarela daruita de Magda, asa cum ii spunea Gury, care imi aminteste zilnic de ea, de ei doi, o familie de artisti. Sper ca toata mostenirea lor culturala sa fie transmisa cu iubire clujenilor si … lumii . Drum lin, spre radacinile de lumina si dor !

 3. Ligia Bocse February 4, 2020 at 7:12 pm

  Îmi pare foarte rau! Îmi amintesc de o vizita facuta cu mama acasa la doamna Varduca. Ma uitam la ele cum povesteau, simteam ca am ajuns pe un tarâm de basm. E dureros sa plece de lânga noi! Drum lin spre stele draga doamna Varduca!