Ruta aeriană directă România – Armenia va salva dezvoltarea economică dintre cele două țări
Vara anului 2013 (pe 8-9 iulie) a avut parte de încă un eveniment important. A patra sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiintifică româno-armeană, ai cărei co-preşedinţii sunt ministrul transportului şi comunicaţiei din Armenia, Gagik Beglarian şi ministrul economiei din România, Varujan Vosganian. La sesiunea de la Erevan au participat reprezentanţii departamentelor armene şi române precum și Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Armenia, Crina. R. Prunariu şi Ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian. La final Gagik Beglarian şi Varujan Vosganian au semnat un protocol comun.
– Domnule Vosganian, care sunt prespectivele cooperării dintre România şi Armenia?
Legăturile comerciale armeano-române, desigur, au o perspectivă de dezvoltare, pentru că în ultimii ani, în ciuda nivelului ridicat al relațiilor politice dintre cele două țări, cele comerciale și de investiții, din păcate, nu sunt la un nivel ridicat. De aceea, folosind legăturile tradiționale celor două ţări, am decis să încurajăm România de a crea o Cameră cu scop comercial. Aşa că suntem mândri că astăzi am reușit să semnăm un contract de cooperare armeano-român cu Camera comercială.
– Care este scopul Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Bilaterală?
Scopul constă în promovarea cooperării economice reciproc avantajoase între cele două guverne în domeniile transportului, industrie, energie, construcții, telecomunicații, agricultură (exporturi reciproce de semințe și materiale de sădit), alimentar, întreprinderi mici și mijlocii, turism, și sfere religioasă.
– Cu alte cuvinte, încercaţi să activaţi aproape toate domeniile…
Da, am semnat acorduri bilaterale în diferite domenii, începând de la cultură până la economie, în timpul căreia am prezentat posibilităţile de investiţii armene.
– De ce anul 2013 a fost decisiv în această cooperare?
Armenia de multă vreme era izolată, poate ori din cauza lipsei rutelor aeriene sau maritime, ori din cauză că noi politicienii nu am putut găsi un limbaj comun cu oamenii noștrii de afaceri de a coopera cu Armenia. Însă acum în prezența oamenilor de afaceri am decis să consolidăm dialogul și negocierile politice.
– “Mai bine mai târziu decît niciodată”. De unde trebuie să începeţi?
Este necesar, în primul rând, să crească fluxul de produse armenești către România, de aceea ne-am hotărât să avem reprezentanţe permanente atât în România, cât şi în Armenia. România poată să facă investiţii în construcţii, energie, comunicaţii, domenii unde Armenia este puternică.
În aceste proiecte de dezvoltare ce piedici sunt?
Trebuie, în sfârşit, să creăm un drum direct între cele două ţări. Nu este normal ca pe ruta România-Armenia să se piardă 9-10 ore. Dacă transportul nu este direct, dezvoltarea legăturilor economice va fi, de asemenea, dificilă. Sper ca această problemă majoră să fie rezolvată.
– Pe parcursul colaborării ce dificultăți credeți că pot apare?
Nu cred că vor fi dificultăţi sau obstacole. Legăturile dintre popoarele noastre sunt sincere şi tradiţionale, de prietenie foarte puternică.
Elena Ciobanyan
Astep(am) cu nerabdare sa fie in sfarsit zboruri directe intre Bucuresti si Yerevan!
Este o initiativa foarte laudabila
Sper sa apuc si eu aceste zboruri directe. Initiativa este foarte buna.