Mihai Stepan Cazazian

RUSIA/ARMENIA Uniunea vamală creată de Putin mai primeşte un membru: Armenia cedează presiunilor Rusiei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

vladimir-putin-sezh-sargsyan 

Preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian, a anunţat  la Moscova, după convorbirile pe care le-a avut cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, că ţara sa va deveni membră a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi a Uniunii euroasiatice preconizate de Rusia. Mesajul a luat prin surprindere Bruxelles-ul deoarece Armenia ar fi urmat sa parafeze, ca si Moldova si Georgia, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie, Acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Din punct de vedere legal, o ţara membra a unei Uniunii Vamale diferita de cea a Uniunii Europene nu poate avea un acord de asociere și de comerţ liber și cu Uniunea Europeana. 
Am confirmat intenţia Armeniei  de a se alătura Uniunii Vamale şi procesului de formare a Uniunii Euro Asiatice. Este o decizie reieşită din interesele naţionale ale Armeniei. Decizia acesta nu constituie însă un refuz de a continua dialogul cu structurile europene. Intenţionăm să continuăm aceste reforme în viitor…”, a spus preşedintele de la Erevan, care a vorbit şi despre faptul ca Armenia face parte si din alianţa militară dominata de Rusia a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectiva, un pandant dorit de Moscova pentru NATO.

In declaraţiile sale de la Moscova, preşedintele Armeniei nu a pomenit despre intenţia Erevanului de a parafa, la summitul Parteneriatului estic de la Vilnius din luna noiembrie, Acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Liderul opoziţiei de la Erevan, Aleksandr Arzumanian a caracterizat decizia anunţata de preşedintele Sarkisian la Moscova drept „total inacceptabilă”.
Deși Sarkisian a vorbit despre o continuare a dialogului Armeniei cu structurile Uniunii Europene, se ştie că din punct de vedere legal apartanența la Uniunea Vamală Rusia-Belarus Kazahstan nu este „ compatibilă” cu  un acord de comerţ liber si cuprinzător si cu Uniunea Europeana. Preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Paerlamentului European, Elmar Brok a declarat postului nostru de radio că este dezamagit de decizia Erevanului si că, in opinia sa, Armenia a cedat presiunilor  făcute de Rusia:

Imi pare tare rău. Am vorbit si eu cu preşedintele Armeniei. Ştim că Rusia exercita presiuni incredibile asupra Armeniei din cauza situației dificile cu Azerbaijanul si Nagorno-Karaback. O ţara mică precum Armenia a fost şantajata pentru a ajunge la o astfel de decizie. Imi pare foarte rău, pentru ca, din punct de vedere legal, nu este posibil sa fii membru deplin al Uniunii Vamale şi să ai şi un Acord de asociere şi de comerţ liber cu Uniunea Europeana.

Purtatorul de cuvint al comisarului Uniunii Europene pentru extindere si politica vecinătatii a declarat că este in legatura cu autorităţile de la Erevan in legatura cu ultimele evolutii, pentru a afla mai multe detalii despre actuala situaţie.

Pe 3 septembrie, la Moscova, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a salutat decizia preşedintelui Sarkisian, spunind ca ea va fi in folosul ambelor ţări: „Rusia sprijina decizia Armeniei de a participa la Uniunea Vamala si la procesul de integrare euro-asiatic. Vom face tot ce vom putea pentru a facilita acest proces. Sunt încrezător că participarea Erevanului la structurile  integrării euroasiatice va deveni un impuls puternic pentru cooperarea noastra ecoonomica”.

Rusia a facut presiuni si asupra altor ţări din Partaneriatul estic, precum Ucraina si Moldova, de a se depărta de structurile europene şi de a se integra spaţiului euro asiatic, un proiect politic drag preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Sursa: europalibera.org.

http://www.revista22.ro