Redactor

RUSIA ADUCE SITUAȚIA DIN KESAB ÎN CONSILIUL DE SECURITATE AL ONU

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

UN-Security-Council-Meets-on-Gaza

EREVAN, 1 APRILIE 2014. ARMENPRESS. Ministerul de externe al Rusiei a lansat un apel pentru dezbaterea în Consilul de Securitate al ONU a situației din orașul Kesab din nordul Siriei, populat de armeni.

„Se fac deja cîteva zile de cînd atenția comunității internaționale și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului este îndreptată asupra situației din Kesab, aflat în nordul Siriei, la granița cu Turcia.

Potrivit informațiilor, regiunea Kesab – unde de sute de ani, încă din vremea existenței regatului Armeniei Ciliciene, trăiesc numeroși armeni – a fost supusă unui atac sălbatic lansat de cîteva mii de combatanți ai grupărilor extremiste Jabhat al-Nusra și Ahrar ash-Sham afiliate Al-Qaida. În același timp, trebuie subliniat faptul că în enclava istorică armeană, care a fost atacată de banda internațională de criminali, nu există obiective militare.

Singura vină a celor 700 de familii ce și-au părăsit casele pentru a scăpa de atacurile jihadiștilor este acela de a fi fidele guvernului sirian. În acest moment, acești oameni și-au găsit refugiu la prieteni și în bisericile creștine din Latakia”.

În același timp, referindu-se la înregistrarea video postată pe Youtube, Ministerul de Externe al Federației Ruse menționează că, deși – așa cum dau asigurări cîteva surse – înregistrarea nu prezintă uciderea armenilor din Kesab, ci masacrarea fără milă a soldaților armatei siriene de către grupările armate, prin aceasta crima respectivă nu devine mai puțin monstruoasă.

„Condamnăm cu fermitate cruzimile extremiștilor comise în Siria. Considerăm că la summit-ul G8, ce va avea loc la Lough Erne, o chestiune prioritară va fi ajungerea la reunirea eforturilor guvernului sirian și ale opoziției în scopul eliminării teroriștilor de pe teritoriul Siriei, întrucît în situația curentă expulzarea extremiștilor are o importanță specială. Orice «justificare» a amînării măsurilor concrete în acest sens, cu atît mai mult încercarea de justificare a crimelor teroriștilor, este inacceptabilă. Trebuie acționat fără întîrziere.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să dezbată situația din Kesab și să facă o apreciere de principiu a acestor evenimente”, se spune în declarația Ministerului de Externe al Rusiei.

http://armenpress.am