Mihai Stepan Cazazian

RUSE : Întîlnire intercomunitară a armenilor din Bulgaria și România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 SONY DSC

În ziua de  29 martie a avut loc la Ruse ( Bulgaria) întîlnirea dintre reprezentanții organizațiilor armenești din Bulgaria și reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România. Această reuniune de lucru  face parte dintr-un program mai amplu care vizează crearea unei organizații a comunităților armene din Europa. La întîlnirea, găzduită de Casa Armeană din Ruse au participat reprezentanți din Bulgaria printre care Rupen Chavușian, președinte UGAB Plovdiv, Onig Ghiulian, președinte comunitatea din Dobrici, Garabet Garabedian, președinte org. Erevan din Șumen, Masis Bagdatian, președinte consiliul parohial biserica armeană, Varna,  Ervin Chakrian, președinte consiliul eparhial Biserica Armeană din Ruse, Flora Artunian, președinte HOM – Ruse, Siruhi Șeitanian, președinte comunitatea din Silistra, Hristo Anghelici, consilier municipal Sofia.

Din partea comunității armene din România au participat senatorul Varujan Vosganian, președinte UAR, Sirun Terzian, vicepreședinte UAR, Hacik Garabet, președinte UAR, filiala Constanța, Nșan Bogdan Căuș, membru în Comitetul Director UAR, Garo Haceaturian, director pentru România al Fondului Hayasdan, Sergiu Vartan, membru în consiliul Eparhial al Bisericii Armene din România, Mihai Stepan Cazazian, redactor șef revista Ararat.

În deschidere  Der Dirair Hadavian ( paroh al bisericii armene din Ruse) a binecuvântat pe cei prezenți și a urat succes la lucrări participanților. După prezentarea comunităților din Bulgaria și România de către reprezentanții din cele două țări s-a propus un plan de măsuri comune care vizează:

1. O expoziție itinerantă dedicată comemorării genocidului armean în orașe din Bulgaria și România.

2. Pe modelul urmat de comunitățile armenești din Bulgaria, care a reușit să introducă la nivelul consiliilor orășenești rezoluții de recunoaștere a genocidului s-a propus ca și în România să se facă astfel de demersuri.

3. S-a redactat o declarație comună de condamnare a evenimentelor din Kesab ( Siria) care au dus la un nou exil pentru populația armeană din acea regiune. ( vezi textul)

4. Comunitatea din Dobrici a propus ca, în luna septembrie să fie lansat volumul  Monografia orașului Bazargic(Dobrici) de Edvard Jeamgocian ( ediția în limba bulgară).

5. Conaționalii noștri  bulgari invită pe tinerii armeni din România să participe la o tabără comună de vară ce va avea loc în luna august în apropiere de Sofia.

6. Pentru o mai bună cunoaștere între cele două comunități s-a propus să se transmită lista cu hramul bisericilor din cele două țări și, în măsura posibilităților,  să participe, în comun, armeni din Bulgaria și România la aceste sărbători ale bisericii.

7. De asemeni ansamblurile culturale să participe la acțiuni comune.

8. S-a lansat invitația de a participa la aniversarea a 80 de ani de la înființarea asociației armenești din Șumen.

După reuniune a fost vizitată biserica armeană Surp Adzvadzazin din Ruse, construită la 1610 și reclădită în 1832.

Această primă întîlnire de la Ruse este un început,  în relația dintre cele două comunități, care pot deveni  principalul  motor al acțiunilor în Balcani avînd în vedere că, împreună, cele două comunități numără peste 45.000 de armeni. În viitorul apropiat se preconizează să aibă loc astfel de întîlniri și cu armenii din Grecia, Serbia și Republica Moldova.

SONY DSC

SONY DSC

Monumentul genocidului din curtea bisericii armene din Ruse