Mihai Stepan Cazazian

RUSALIILE / POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

hogegalowst          Pogorârea Sfântului Duh s-a petrecut după 50 de zile de la Învierea Domnului şi la  10 zile de la Înălţarea  Sa la cer.  După 10 zile de la ÎNĂLŢARE, aşa cum promisese  Hristos, a trimis Sfântul Duh asupra apostolilor: ”Staţi în oraşul  Ierusalim, până  ce prin puterea cerului veţi fi  înzestraţi”!(Luca 24,49). În Noul Testament, în al II –lea capitol citim: ”S-a făcut un vuiet puternic, ca de suflare de vânt care a umplut toată casa, apoi l-i s-au arătat împărţite limbi ca de foc asupra fiecăruia dintre cei prezenţi, şi toţi s-au umplut de Duhul Sfânt, şi au început toţi să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. Apostolii  au primit Sfântul Duh şi au  fost înzestraţi cu daruri divine.

În Vechiul Testament este menţionat  faptul, că evreii  aveau o asemena sărbătoare care se numea PENTACOSTE, în greacă însemnând  50 de zile. Când evreii s-au eliberat din jugul  robiei din Egipt, după 50 de zile, pe muntele Sinai s-a arătat  Dumnezeu şi prin  prorocul  Moise le a dat cele  10 legi, pe care noi le numim cele  10 porunci.  Iar iudeii pentru acele daruri primite de la Dumnezeu au stabilit  sărbătoare în semn de  mulţumire,  şi aceasta se manifesta  prin dăruirea  primei recolte din an şi sacrificarea animalelor  pentru Dumnezeu  în temple.

Venind Iisus pe lume, El s-a sacrificat pentru noi şi după 10 zile de la Înălţare a trimis  Duhul Sfânt asupra apostolilor.  Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor în acea mansardă nu era  doar pentru consolarea lor, ci era,   în special,  pentru a-i înzestra  cu daruri divine, pentru a-le întări  spiritul, pentru  a  le  ilumina mintea, pentru a le  însănătoşi inima, şi pentru a le risipi frica.

De aici încolo  ei trebuiau să devină propăvăduitori, să umble în toată lumea şi să predice cuvântul  lui Iisus, Evanghelia  Domnului. Prin voia divină, în Armenia au venit doi din apostolii lui Iisus;  Tadeu şi Bartolomeu, care au răspândit creştinismul în Armenia şi au   fost  martirizaţi  pe pământ armenesc.

Duminică  19 iunie,cu prilejul Marelui Praznic al Pogorârii Sfântului Duh, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli din București Sfânta Liturghie va fi oficiată de către   PS Episcop Datev Hagopian,Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România.

Adresăm tuturor credincioșilor armeni invitația de a fi prezenți la această slujbă începând cu ora 10:15

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România