Mihai Stepan Cazazian

Ruinele unui castel armenesc descoperite în Lacul Van

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S-a bănuit de ceva timp că lacul Van era căminul ruinelor civilizațiilor antice. După mai multe misiuni de excavare subacvatică efectuate sub egida Universității Van Yüzüncü Yil și a guvernatorului provinciei Bitlis, cercetătorii Tahsin Ceylan, fotograf și videograf, Cumali Birol și Mustafa Akkuș, de la Universitatea Van Yüzüncü Yil, au descoperit resturile unei vechi fortificații armenești, vechi de peste 3000 de ani.

Se crede că acest castel aparține civilizației armene din epoca fierului, cunoscută și sub numele de Regatul Van, Urartu, Ararat și Armenia.

Zidul incredibil de bine conservat al fortăreței a fost protejat de ravagiile timpului de apele puternic alcaline ale lacului.

Regatul Urartu s-a aflat într-o regiune muntoasă la sud-est de Marea Neagră și la sud-vest de Marea Caspică. Astăzi, regiunea este împărțită între Armenia, estul Turciei și nord-vestul Iranului.

Menționat în surse asiriene de la începutul secolului al XIII-lea î.Hr., Urartu s-a bucurat de o putere politică considerabilă în Orientul Mijlociu în secolele IX și VIII î.Hr. Urartienii și-au numit țara Biainili, cu capitala Tushpa situată în vecinătatea actualul lac Van. Orașul s-ar fi aflat pe locul unui crater provocat de o erupție vulcanică a Muntelui Nemrut în apropierea provinciei Van. Nivelul actual al apei din lac este cu aproximativ 150 de metri mai mare decât era în epoca fierului.

după www.archeology-world.com