RUGĂCIUNE ECUMENICĂ pentru PACE și de SUSȚINERE pentru ARȚAKH în CATEDRALA ARHIEPISCOPALĂ ARMEANĂ DIN BUCUREȘTI

Pe 15 octombrie a.c., la inițiativa Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, P.S. Episcop Datev Hagopian, în Catedrala Armeană Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București a avut loc rugăciunea ecumenică pentu pace și de susținere pentru Arțakh și ocrotitorii patriei.
La rugăciunea ecumenică au fost prezenți : Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia, Excelența Sa dl. Sergey Minasyan, P.S. Episcop Varlaam Ploieștianul, reprezentant al Preafericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanții I.P.S. Aurel Perca, Arhiepiscop si Mitopolit al Bisericii Romano-Catolice din Bucuresti, și P.S. Mihai Frățilă, Episcop al Bisericii Greco-Catolice din Bucuresti, P.C. preot Zsolt Bela, reprezentant al Bisericii Reformate Calvine Maghiare, P.S. Episcop Miguel Mauri Buendia, reprezentant al Vaticanului la București, dl. Alexandr Vasiliev, representant al Ambasadei Federaței Ruse din România, clerici ai Bisericii Armene și clerici ai diferitelor biserici, Cavalerii Templieri, numeroși membrii ai comunității armene.

În cuvântarea Sa P.S. Episcop Datev Hagopian a condamnat agresiunea azero-turcă asupra poporului armean din Arțakh și s-a referit în special la bombardarea cu rachete a Bisericii Sf. Măntuitor-Khazancețoț din Șuși și a altor obiective civile din diferite orașe: grădinițe, spitale, case, spunând: ,,Condamnăm cu tărie acțiunile agresive ale Azerbaidjianului declanșate în ziua de 8 octombrie împotriva localităților pașnice și a populației civile din Republica Arțakh, zi în care a fost lovită cu rachete și Catedrala Ghazancețoț închinată Mântuitorului, aflată în orașul Șuși.
Nereușind să dobândească vre-o reușită pe linia frontului, forțele azere sprijinite de Turcia și beneficiind de ajutorul trupelor de mercenari sirieni aduși în Azerbaidjian, împreună cu alți teroriști din alte țări islamice, prin „bunăvoința” Turciei, și-au concentrat tirul rachetelor asupra obiectivelor civile, școli, grădinițe, biserici și mănăstiri, provocând pierderi de vieți omenești în rândul civililor pașnici, precum și inestimabile distrugeri și pagube materiale.
În rândul victimelor nevinovate, morți și răniți, se numără copii, femei, bătrâni, jurnaliști armeni și străini, aceștia din urmă fiind cu precădere ținta lunetiștilor azeri.
Planurile genocidare ale atacatorilor ne erau bine cunoscute din trecut, iar despre cruzimea și vandalismul făptuitorilor, care nu au arătat milă nici față de oameni, nici față de valorile de patrimoniu ale culturii universale nu credem că mai e nevoie să aducem dovezi. Stă mărturie chiar istoria ultimilor ani a Orientului Mijlociu.
Facem un apel către opinia publică internațională, bisericilor, organizațiilor religioase și umanitare, tuturor celor în măsură să ia atitudine și să condamne astfel de fapte, să condamne barbaria și încălcarea drepturilor omului și principiile normalității, pentru reinstaurarea păcii și oprirea agresiunii declanșate împotriva armenilor din Arțakh și Armenia. Poporul Arțakhului are dreptul de a trăi liber!
În ziua de 8 octombrie, în doar câteva ore a fost atinsă de rachetele forțelor azere Catedrala Mântuitorului-Ghazancețoț din străvechiul oraș Șuși, loc sfânt, simbol al spiritului de neînvins al armenilor din Arțakh. La fel ca în anii 1990 vechea biserică va fi reparată și va continua să se arate mândră, biruitoare și mântuitoare generaților care vor veni, izvor de binecuvântată îmbărbătare pentru armenii de pretutindeni’’.
P.S Episcop Datev Hagopian a subliniat că acest râzboi nu este unul religios, nu este unul între Creștinism și Islamism, acest război este un plan al Turciei de a duce la bun sfârșit acel diabolic plan din 1915, genocidul împotriava poporului armean, și anume de a extermina poporul armean în Patria sa istorică.
Au rostit cuvântări: P.S. Episcop Varlaam Ploieștianul, care a exprimat în numele Patriarhului Daniel susținerea Sa față de poporul armean și Biserica Armeană și a subliniat prietenia de secole dintre poporul român și armean pe pământ românesc, despre relațiile istorice frățești de peste 1000 de ani. Apoi a rostit o rugăciune pentru stabilirea păcii în Armenia și Arțakh, pentru blaga poporului armean.

Reprezentantul Bisericii Romano-Catolice a dat citire declarației adoptate în conferința episcopilor catolici din România adresată Bisericii Armene și poporului armean, totodată a subliniat faptul că poporul creștin armean astăzi trece prin încercări grele și în numele I.P.S. Arhiepiscop Aurel Perca și al tuturor episcopilor a exprimat susținerea față de poporul armean pentru a se bucura de pace.
Apoi toți cei prezenți s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru stabilirea păcii în limbile minorităților și cultelor pe care le reprezentau.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România
