Mihai Stepan Cazazian

ROMANUL ESTE “ACASĂ” PENTRU PICTORUL MIRCEA RĂSVAN CIACÂRU

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

pictor-01-680x365

Artistul plastic şi restauratorul de origine armeană Mircea Răsvan Ciacâru, din Piatra Neamţ, a deschis prima expoziţie de pictură la Roman. Gazda lucrărilor sale a fost Biblioteca Municipală “George Radu Melidon”. Evenimentul, organizat de Filiala Roman a Uniunii Armenilor din România, s-a bucurat de participarea profesorului Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, criticului de artă Lucian Strochi, doctorului Emanuel Nazaretian, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România, a bibliotecarilor din cadrul instituţiei care a găzduit manifestarea, a unor oameni de cultură şi a iubitorilor de artă. Expoziţia cuprinde lucrări pe pânză, în ulei, şi anume naturi statice, peisaje şi portrete. Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a oferit pictorului Mircea Răsvan Ciacâru un cadou simbolic – însemnele oraşului.

Imagine053

“Este pictorul despre care am scris cel mai mult. Sub aparenta unei blândeţi proverbiale se ascunde un răzvrătit. L-am descoperit, de fiecare dată, pe Mircea Răsvan Ciacâru, cu uimire. Este un extraordinar autor de naturi statice, care redă cu măiestrie strălucirea mătăsii şi a metalului. Este şi un pictor religios, de la tabloul cu duhovnicul, până la cel în care răstignirea apare ca triumf asupra vieţii. Tot ce este dumnezeiesc şi omenesc se găseşte în tabloul în care este reprezentată o azimă. Pare o cruce de aer, de cer, de dumnezeire, o azimă care s-a frânt singură sau a frânt-o Dumnezeu, o pâine care poate fi un soare cuprinzând toate forţele vitale. Într-o vreme în care pictura secolului XX este înecată într-un ocean de griji, Mircea Răsvan Ciacâru are ideea de a reabilita albul şi de a ne conduce către exotic”, a spus criticul de artă Lucian Strochi.

Imagine050

Emoţionat de primirea făcută de romaşcani, pictorul Mircea Răsvan Ciacâru s-a adresat primarului Leoreanu mulţumindu-i pentru primirea făcută şi spunându-i că este primul oficial care participă la expoziţiile pe care le-a deschis în oraşele ţării. “Mulţumesc doctorului Nazaretian pentru că a acceptat, în ciuda unor glasuri, să mă primească printre reprezentanţii unui popor foarte greu încercat, poporul armean, iar dacă am putut veni la Roman cu expoziţia, i se datorează domnului doctor şi celor de la Biblioteca Municipală”, a mai spus artistul plastic.

21 November ”Ziarul de Roman” Ana-Maria Postelnicu