Romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian va fi lansat la Bruxelles
Sîmbătă, 9 martie, la ora 10.30, la pavilionul Spaniei din cadrul Tîrgului de Carte de la Bruxelles, va avea loc lansarea versiunii în limba franceză a romanului Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, apărut la Editura Polirom şi în ediţie digitală, una dintre cele mai apreciate şi mai premiate cărţi ale anului editorial 2009.
Ediţia în limba franceză a romanului, Le livre des chuchotements, a apărut la Editions de Syrtes, traducere de Laure Hinckel şi Marily le Nir.
Lansarea va fi urmată de un dialog cu romancierul spaniol de origine cubaneză Abilio Estévez, premiat pentru cea mai bună carte străină apărută în Franţa în anul 2000. Discuţia pe tema rănilor istoriei va fi moderată de regizorul belgian José Luis Peñafuerte.
În aceeaşi zi, începînd cu ora 11.30, la standul reţelei institutelor culturale europene EUNIC Varujan Vosganian va oferi autografe cititorilor.
Tot sîmbătă, 9 martie, ICR Bruxelles va găzdui un atelier de lucru cu Varujan Vosganian şi traducători de literatură română în italiană, spaniolă, neerlandeză şi portugheză.
Autorul va mai participa la alte două evenimente dedicate ediţiei franceze a romanului Cartea şoaptelor. Astfel, joi, 7 martie, la ora 20.00, la Fundaţia Boghossian din Bruxelles va avea loc o prezentare a romanului, iar vineri, 8 martie, autorul va fi invitatul Facultăţilor de Ştiinţe sociale şi politice şi de Filosofie şi Litere ale Universităţii Libere din Bruxelles pentru un seminar de cercetare.
Cartea şoaptelor a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
„Este, prin amploarea sa, un text monumental care îşi propune să surprindă cultura armeană în integralitatea sa, de la gastronomie la raportul cu religia, trecînd prin vîltoarea secolului XX. Cartea are ca principal subiect poporul armean, genocidul din 1915, exosul, afirmarea identitară şi traversează din această perspectivă un secol de deportări, gropi comune şi dezrădăcinări.” (Magazine littéraire)
Cartea şoaptelor, deja apărută în spaniolă, italiană, armeană şi ebraică, va mai fi tradusă în alte cinci limbi: bulgară, cehă, germană, maghiară, suedeză.