Edvard Jeamgocian

Românié, recunoaște Genocidul Armean!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Pe 18 ianuarie 2021 s-au împlinit 20 de ani de când Parlamentul Franței a recunoscut masacrele comise de Otomanii Turci împotriva populației Armene (1915-1923), drept Genocid. Franța a fost una din țările civilizate ale lumii (Germania, Italia, Grecia, Canada, Senatul și Congresul SUA) care și-a arătat corectitudinea față de una din marile nedreptăți ale istoriei moderne, iar Papa Francis a condamnat negarea Genocidului Armean.

          Cu toate acestea, România nu se află, încă, pe lista acelor țări civilizate care au recunoscut Genocidul Armean. Spunem încă, deoarece suntem cu speranța că într-o zi, curând, România își va arăta valoarea morală față de adevăr și dreptate, corectitudinea față de istorie și va recunoaște că Otomanii au comis Genocid. Istoricii români l-au confirmat de mult, alături de marii politicieni Take Ionescu și Nicolae Iorga, iar recent, în 2016, consilierul prezidențial Cătălin Avramescu declara – România are o datorie specială să recunoască atrocitățile comise de turci ca Genocid, datorie rămasă neonorată.

          De-a lungul secolelor armenii locuitori în România au dăruit patriei adoptive – România – tot ce au avut ei mai bun, au vărsat sânge și lacrimi pentru ca pământul lor românesc să fie protejat și să prospere. Volumele de istorie vorbesc.

          Acum trei luni Armenia a trecut printr-un război de neimaginat, nedrept, inegal, război între David și Goliath. Pământul ei strămoșesc a fost invadat, ocupat, mănăstirile și bisericile distruse, profanate, armenii uciși, decapitați, luați prizonieri, populația dezlocată, o generație de tineret, floarea nației, nimicită, distrusă. O armată imensă, înarmată pînă-n dinți cu bani-petrol, Turco-Azeră, cu armament Israelian, cu mercenari Sirieni și Pakistanezi, au năvălit asupra pământului armenesc Arțakh (Nagorno-Karabakh) și în mare parte l-au distrus.

          Omenirea, inclusiv România, a privit cu indiferență, la ce se petrecea în Armenia. Sub ochii tuturor Turcii comiteau al doilea Genocid. Nerecunoașterea Genocidului Armean a dat mână liberă Turcilor să ucidă din nou, să comită un nou Genocid.

          Armenia este o țară mică, mică cât o lacrimă, fără resurse petroliere, fără ieșire la mare, înconjurată de țări dușmane nesătule de pământul și sângele armean. Turcii au ocupat toată Armenia de vest, iau nimicit prin Genocid populația, iar Azerii au pus stăpânire pe provincia armeană Nakhicevan, și distrus tot ce a fost armenesc acolo. Armenia, prima țară creștină din lume, cu istorie veche de secole, nu poate oferi umanității decât cultură, lucru neapreciat în zilele noastre (spune cântăreața Cher).

          Știm că România își are interesele proprii, așa cum bine zice proverbul Interesul poartă fesul, dar interese proprii au avut și țările care au recunoscut Genocidul dar care nu au fost intimidate de Turcia și au grăit adevărul. Prin aceasta ele nu au pierdut nimic, din contră au câștigat respect.

          Bucureștiul ar putea, acum, în ceasul al 12-lea, să urmeze exemplul Parisului, să demonstreze că-și merită porecla de Micul Paris și să intre în rândul țărilor drepte.

          Așteptăm Românié.

Edvard JEAMGOCIAN