Mihai Stepan Cazazian

ROMAN /SLUJBĂ DE COMEMORARE A MARTIRILOR ARMENI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

armeni-01
Slujba a avut loc la Biserica Armenească din Roman, în prezenţa unor preoţi romano-catolici şi a membrilor UAR Roman. 

La Biserica Armenească (“Pogorârea Sfântului Duh”) din Roman a avut loc, joi, 23 aprilie, o slujbă de comemorare a armenilor ucişi în 1915, când a avut loc genocidul împotriva poporului armean. “Este o onoare pentru noi să fim gazdă unui eveniment spiritual-religios atât de important. De mai bine de 20 de ani, ne întărim duhovniceşte şi spiritual în această biserică din urbea romaşcană, o mărturie peste timp a geniului, culturii şi spiriualităţii poporului armean, care a vieţuit pe aceste meleaguri moldave de multe secole. Această pomenire a martirilor are loc în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, şi el martir al credinţei creştine de aici şi de pretutindeni”, a spus părintele Ionel Doru, parohul Bisericii Armeneşti din Roman.

La eveniment a participat şi primarul municipiului Roman, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu. “Bunul Dumnezeu m-a ajutat şi am ajuns în mai multe oraşe ale Armeniei, inclusiv în oraşul cu care Romanul este înfrăţit – Dilijan. Romanul este primul oraş din România care s-a înfrăţit cu un oraş din Armenia. Armenii au găsit în România un popor ospitalier. După mărturia cetăţenilor din Armenia, ei ne privesc ca pe un popor-frate, pentru că, atunci când a început prigoana, au găsit porţi şi uşi deschise în România. Din cauza greutăţilor pe care le-a avut, poporul român este înfrăţit şi prin suferinţă cu poporul armean. Cu toate acestea, poporul armean a avut suferinţe şi pierderi care depăşesc închipuirea omenească”, a spus primarul Leoreanu.

“Biserica Romano-Catolică susţine canonizarea victimelor genocidului de acum 100 de ani, care se discută în aceste zile în Armenia. Suntem fraţi întru Cristos. Ne bucurăm că poporul armean este un popor creştin încă din anul 301, înainte de martiriul Sfântului Gheorghe”, a afirmat preotul Alois Moraru, parohul Bisericii “Fericitul Ieremia” din Roman.

La eveniment au participat preot doctor Eugen Răchiteanu, preşedintele Academiei “Petru Tocănel”, doctor Emanuel Nazaretian, preşedintele Uniunii Armene din România (UAR), filiala Roman, dar şi credinicioşi ortodocşi.

Ana-Maria Postelnicu

23 April  ZIARUL DE ROMAN