Arsen Arzumanyan

ROMAN / Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” – a II-a ediție

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 7-8 iunie 2019 Uniunea Armenilor din România – sucursala Roman a organizat ediția a II-a a festivalului național „Garabet Ibrăileanu”, care s-a desfășurat în cadrul evenimentelor dedicate centenarului UAR. Deschiderea festivalului a avut loc la sala festivă „Nicolae Manolescu – Strunga” din primăria Roman, la care au fost prezenți vice-primarul municipiului Roman, Ioana Roxana Iorga, Sorin Lavric din partea Uniunii Scriitorilor din România, membrii mai multor comunități armene din România, oameni pasionați de literatură.

Lucrările primei zile a festivalului au fost conduse de dr. Emanuel Nazaretian, președintele UAR – sucursala Roman, care a subliniat că organizarea acestui festival promovează atât rolul lui Ibrăileanu în literatura română, cât și contribuția armenilor în diferite domenii din România. Vice-primarul doamna Ioana Roxana Iorga i-a felicitat pe participanții la festival: „Doresc din tot sufletul ca festivalul să creeze povești pozitive. Recunosc că este onoare să fiu în preajma mai multor oameni de valoare”. Domnul Sorin Lavric a prezentat detaliat cunoscutul roman al lui G. Ibrăileanu, „Adela”. Despre viața și activitatea lui Garabet Ibrăileanu au mai vorbit Violeta Lăcătușu, Mircea Bostan, Vasile Spiridon, Claudia Mitră, Gabriela Gheorghișor, Lucian Strochi, Cornel Paiu. Ziua s-a încheiat cu difuzarea filmului „Noravank” al regizorului armean din România, Florin Kevorkian.

În a doua zi a fost prezent la festival primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu, iar ceremonia de acordarea premiilor a fost condusă de președintele UAR și prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor Varujan Vosganian, care a subliniat rolul lui Ibrăileanu la promovarea literaturii române: „Ibrăileanu nu doar a promovat literatura română, dar a pus-o în aceeași poziție cu literaturile altor popoare. Un universitar desăvârșit, un om cu prestanță, venind din alt secol și care, ciudat în același timp, avea un suflet sensibil care a știut toată viața să păstreze sub chivot trăirile sale care până la urmă în mod inevitabil așa cum se întâmplă totdeauna cu arta, au ieșit la iveală și au dat literaturii române unul dintre cele mai fascinante romane de dragoste.” Domnia sa a mai adăugat că premiul „Garabet Ibrăileanu” este unul dintre cele mai prestigioase premii de critică care se acordă în România. Domnul primar Lucian Ovidiu Micu a menționat că acesta este un festival care începe să prindă contur și care se integrează foarte frumos în peisajul cultural al municipiului Roman. La ceremonia acordării premiilor a fost prezent și E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia la București care a menționat că acest eveniment cu rezonanță armenească este în același timp un eveniment care are altitudinea culturii românești, și acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că Garabet Ibrăileanu care este o figură emblematică a culturii române, are și origini armenești.

Gabriela Gheorghișor și prof. univ. Vasile Spiridon

În continuare Varujan Vosganian a prezentat cele două
premii ale festivalului: „Premiul național care se acordă pentru o activitate
îndelungată, pentru cariera prestigioasă, căreia noi nu-i marcăm sfârșitul ci
marcăm doar apogeul, și încă un premiu care se acordă unei distinse persoane venind
din generația următoare și care este și ea pe cale să-și atingă într-o bună zi
apogeul”. Premiul național l-a primit prof. univ. Vasile Spiridon de la universitatea
„Vasile Alecsandri” din Iași, autor al mai multor cărți, iar celălalt premiu
i-a fost acordat doamnei Gabriela Gheorghișor care a menționat că este onorată
să primească acest premiu, mai ales că Ibrăileanu este unul dintre criticii
care leagă nașterea culturii române de apariția spiritului critic.

În cadrul festivalului a fost organizat și un concurs de
aforisme originale, la care premiul I a fost acordat Claudiei Mitră (Botoșani),
Premiul II – Elenei Timofte (Piatra Neamț), Premiul III – lui Nicolae Schițco
(Chișinău), iar mențiune – Manuelei Cogeanu (Piatra Neamț). Au primit premii
speciale Elisabeta Vartic (Piatra Neamț) și Monica Manole (Tecuci), iar trofeul
festivalului i-a fost decernat lui Emilian Marcu (Iași), scriitor, poet și
critic literar.

Festivalul s-a încheiat cu un concert minunat al trupei lui
Cosmin Bălean, un muzician român care cântă la tradiționalul instrument
armenesc, duduk. 

Partenerii evenimentului au fost Consiliul local și
primăria Roman, Uniunea scriitorilor din România, TVR1, TVR Iași, Radio Iași,
Societatea culturală „Clepsidra”, Copycenter Roman, Media locală, CNS Roman, TV
Topall Roman.

Arsen Arzumanyan