ROMAN / Festivalul minoritătilor, s-a derulat prima editie
duminică, 18 decembrie, a avut loc prima editie a acestei manifestări culturale • festivalul a fost organizat de municipalitate în colaborare cu asociatiile armenilor, elenilor, evreilor si romilor romascani, care reprezintă minoritătile ce trăiesc la Roman
Prima editie a Festivalului Minoritătilor a fost organizată duminică, 18 decembrie, de Primăria Roman, la initiativa doctorului Emanuel Nazaretian, presedintele sucursalei Uniunii Armenilor din România, Comunitatea Elenilor, Comunitatea Evreilor si Asociatia Rromilor romascani. Nu stim de ce au fost omisi rusii lipoveni, destul de numerosi la Roman. „Am avut initiativa organizării unui astfel de festival la Roman, unde asa cum se stie trăiesc mai multe minorităti: armeni, rusi lipoveni, rromi, evrei, greci, reprezentati de asociatii ale acestora. Festivalul este o garantie a drepturilor acestor minorităti în România si se desfăsiară în preajma Zilei minoritătilor din România, din 18 decembrie, ca urmare a aprobării unei hotărîri de Guvern din 1998. Aceasta este sărbătorită de toate comunitătile etnice din România, care au si cel putin un reprezentant în Camera Deputatilor.
În fiecare an cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru relatii interetnice organizează o serie de manifestări culturale prin care sînt marcate traditiile specifice fiecărei minorităti, expozitii de costume traditionale, precum si o expozitie de cofetărie traditională fiecărei minorităti. Persoanele care apartin minoritătilor nationale nu sînt doar cetăteni ai României si contributori ai bugetului acesteia, ci si purtători ai patrimoniului cultural al etniei pe care o reprezintă“ a spus doctor Emanuel Nazaretian, presedinte al filialei locale a Uniunii Armenilor din România, care a făcut si oficiile de prezentator al programului.
Înainte de a-si prelua mandatul de deputat în Parlamentul României, primarul Laurentiu Leoreanu a tinut să salute initiativa de a se organiza la Roman un astfel de festival, într-un oras în care trăiesc cinci minorităti recunoscute, cu reprezentanti în Parlamentul României si avînd între 50 si 12 mii de etnici, asa cum are minoritatea romilor.
„Nu este o mare tragedie că la această primă editie sînteti mai putini în această sală. Probabil numărul dumneavoastră este direct proportional cu procentul fiecărei etnii, în marea masă natională a minoritătilor. Dar să nu uităm un adevăr si anume acela că esentele tari se tin în sticlute mici. Este si prima editie si la următoarele veti reusi o mobilizare mai mare a membrilor asociatiei“, a spus primarul Laurentiu Leoreanu.
În programul primei editii a festivalului a fost o proiectie a filmului documentar armenesc Noravanc, în regia lui Florin Kevorkian, prezent la Roman pentru a doua oară, o conferintă a profesorului Iancu Wexler despre „Mari personalităti evreiesti plecate din Roman“. Fiecare etnie a contribuit la spectacolul artistic cu numere specifice, respectiv cîntece lăutăresti, interpretate de lăutari romi, dansuri populare elene în interpretarea deja celebrei formatii Aretti a Comunitătii Elene. Maestrul Adrian-Irinel Aciobănitei a sustinut un miniconcert de orgă, iar corul Seminarului Teologic Ortodox Episcop Melchisedec Stefănescu a încheiat programul cu un concert de colinde.
Flora ORDEAN
Monitorul de Neamt si Roman din 20 Dec.2016 |