ROMAN / Expoziție foto armeană
■ este vorba despre o expoziţie de fotografii legată de Centenarul Republicii Armenia ■ ea rămîne deschisă la Roman pînă pe 11 august ■
Roman Art Gallery găzduieşte o expoziţie document de artă fotografică referitoare la contribuţia armenilor la istoria şi cultura românească, realizată de consilierul Ambasadorului Armeniei la Bucureşti, Liliana Minasyan. Verisarea a avut loc joi, 2 august, în prezenţa a numeroşi romaşcani şi a viceprimarului Roxana Iorga. „Am adus la Roman o expoziţie cu totul aparte, o expoziţie a doamnei Liliana Minasyan, consilier pe probleme de cultură, educaţie, ştiinţă şi relaţia cu diaspora din partea Ambasadei Armeniei la Bucureşti. De la revista Ararat a Uniunii Armenilor participă domnul Eduard Antonian, doctorant în istorie la Universitatea Cluj, cel care a realizat explicaţia în limba română a acestor fotografii “, a declarat medicul Emanuel Nazaretian, preşedintele Uniunii Armenilor din România – filiala Roman. Liliana Minasyan a amintit faptul că expoziţia a fost prilejuită de aniversarea Centenarului înfiinţării Republicii Armene, corelată cu Centenarul Marii Uniri din România. „Vernisăm o expoziţie dedicată unei date importante din istoria poporului armean: Centenarul primei Republici Armene, pe care l-am marcat la 28 mai 2018. Este simbolic faptul că în acest an şi România marchează Centenarul Marii Uniri. Şi acest lucru nu este deloc întîmplător, pentru că acum exact 100 de ani, armenii şi românii erau aliaţi în Primul Război Mondial şi luptau, cot la cot, în aceleaşi tranşee, destinul celor două popoare fiind hotărît în aceleaşi cancelarii diplomatice“, a spus Liliana Minasyan.
Expoziţia conţine materiale documentare despre participarea armenilor din România la principalele evenimente istorice ale celor două popoare. „Sărbătorim Centenarul, atît România şi Republica Armenia, iar vernisarea expoziţii este, cu adevărat, un eveniment cultural pentru oraşul dumneavoastră. În expoziţie trebuie remarcat faptul că mai mult de jumătate dintre eroii armeni care au luptat pe front erau moldoveni, născuţi la Iaşi, la Mărăşeşti, la Roman, Suceava sau Botoşani. Eu şi colegii mei din redacţia Ararat am realizat traducerea textelor care însoţesc aceste fotografii. Generalul Iacob Zaric este un armean născut în fostul judeţ Roman, în 1867. În 1915 a avut loc, aşa cum se ştie, Genocidul armean, jumătate dintre armeni fiind masacraţi de turci. Ca o ironie, acum, România, primul stat care a primit refugiaţii armeni, nu recunoaşte acel genocid. În Moldova exista o comunitate de armeni foarte bogată“, a explicat jurnalistul Eduard Antonian. Expoziţia rămîne deschisă pînă pe 11 august.
Flora Ordean