ROMAN / EVOCARE LA UN SECOL DE LA GENOCIDUL ARMENILOR
Romaşcanii au comemorat victimele genocidului din 1915 împotriva populaţiei de origine armeană a Imperiului Otoman.
Uniunea Armenilor din România, filiala Roman, a marcat, marţi, 21 martie, la sediul provizoriu al Bibliotecii Municipale “George Radu Melidon”, trecerea a o sută de ani de la genocidul împotriva poporului armean. La eveniment au participat oameni de cultură romaşcani, bibliotecari din cadrul instituţiei gazdă şi elevi. “Peste tot în lume, în această perioadă, au loc manifestări culturale şi istorice dedicate comemorării genocidului împotriva armenilor din Imperiul Otoman, un genocid rămas încă nepedepsit şi nerecunoscut de cea care l-a generat – Turcia. În toate filialele din România ale Uniunii Armenilor se desfăşoară evenimente de comemorare a genocidului armenilor, din 1915. La Roman, marcăm acest moment printr-un vernisaj de fotografie veche, o expoziţie de icoane şi un moment de lectură publică din autori armeni, pe 21 aprilie fiind Ziua Mondială a Lecturii, dedicată omagierii victimelor genocidului”, a precizat doctorul Emanuel Nazaretian, președinte al Uniunii Armenilor din România, filiala Roman. Marcarea acestei perioade negre din istoria poporului armean va continua joi, 23 aprilie, la Biserica Armenească, unde se va săvârşi o slujbă comemorativă pentru cei 1,5 milioane de martiri armeni canonizaţi de Biserica Apostolică Armeană, şi vineri, 24 aprilie, la Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, unde va avea loc o proiecţie de film tematic şi un simpozion ştiinţific, la care vor conferenţia profesori de istorie şi teologi.
Omagiu adus prin lectură, artă fotografică și expoziție de icoane
Timpul nu a șters din memoria mai multor generații urmările masacrului din 1915. ”În perioada de descompunere şi de apus a Imperiului Otoman au fost omorâţi creştini, inclusiv turci. Bunicul meu lucra ca bucătar în armata turcă. Era foarte bine văzut de ofiţeri. Şi pentru că nu toţi aveau suflete împietrite, l-au chemat la ei şi i-au spus să-şi ia familia şi să plece. Aşa au reuşit bunicii mei să scape cu viaţă. S-au stabilit la Constanţa, oraş în care m-am născut”, a mărturisit doctorul Emanuel Nazaretian. Evenimentul comemorativ a fost continuat de bibliotecara Iulia Stoleru şi elevi din trupa de teatru “Gong”, care au lecturat poezii şi proză scurtă scrisă de autori armeni.
Invitaţii au participat, apoi, la vernisajul expoziţiei de fotografie veche. “Fotografiile sunt primite de la Institutul Genocidului de la Erevan. În România este pentru prima oară când aceste fotografii sunt văzute de public. Fiecare fotografie este însoţită de textul aferent. Sunt imagini cutremurătoare. Textele de sub fiecare fotografie arată locul, data şi modalitatea în care s-au produs aceste orori. Cei care vor vedea expoziţia vor trage concluziile personale, analizând aceste fotografii”, a spus Emanuel Nazaretian.
22 April ZIARUL DE ROMAN