ROMAN / Adunarea generală a Sucursalei UAR și două evenimente culturale

Intr-o frumoasa zi de
inceput de primavara, pe cand celebram Ziua Femeii, ei, bine, putin in avans,
adica in data de 7 martie 2020, la Roman s-au intamplat lucruri pe masura
oamenilor locului. Oameni zambitori, deschisi si entuziasti in a duce mai
departe sufletul comunitatii armene, prin promovarea culturii si a traditiilor noastre.
Astfel ca, in acea minunata si insorita zi, in incinta Roman Art Gallery s-au desfasurat urmatoarele evenimente in ordine cronologica, intai obligatiile, mai apoi bucuria: sedinta administrativa de descarcare de buget si proiectia de buget pentru 2020, Adunarea Generala de alegeri pentru Sucursala Roman si, special pentru Ziua Femeii – proiectie de film „Bukovina-Tara Oamenilor Fagi, Tara Iubirii Adevarate”, film in scenariul si regia lui Florin Kevorkian.

Sedinta s-a desfasurat in doua parti – intai administrativ – darea de seama pentru descarcarea de buget pentru anul 2019 si prezentarea proiectelor locale pentru anul in curs. Imediat dupa, s-a desfasurat sedinta Adunarii Generale de alegeri pentru Sucursala Roman. Pentru validarea alegerilor, au participat secretarul general al UAR, Hacic Garabet, Florin Kevorkian si Maria Erzian, si, fireste presedintele UAR Zona Moldova Dl. Dr. Zare Nazarian. A fost reales in functia de presedinte al Sucursalei Roman, cu unanimitate de voturi, Dl Dr Emanuel Nazaretian, caruia ii dorim in urmatorul mandat de patru ani succes in realizarea proiectelor propuse.
Imediat dupa alegeri Florin Kevorkian a prezentat filmul “Bukovina – Tara Oamenilor Fagi, Tara Iubirii Adevarate”, o incursiune fascinanta prin cele 13 comunitati conlocuitoare in mirificul si dificilul spatiu bucovinean. E vorba despre bunici, bunicile tin casa unita, ele avand minunatul destin de perpetuare a culturii si traditiilor stramosesti catre generatiile tinere ce vin… Filmul, impartit in cateva parti evoca importanta femeii, a barbatului, a copiilor, a credintei, a Unirii adevarate intre oameni, dincolo de cultura, de religie sau de limba vorbita. Si vom intalni in acest interesant si inovativ peripluu bunica evreica in rugaciune muta catre Dumnezeu, si femeia maghiara de la care invatam ca-n meseria de doctor intalneste adeseori Dumnezeirea, lucratura fara de care truda ei n-ar da cateodata roade si nu s-ar intampla minuni, intalnim bunica romanca inlacrimata spunand ca “Bukovina e o maaamaaa”, si, care in trei fraze aduna toata esenta razboiului trecut chiar prin mijlocul satului ei; intalnim bunica hutula cu iia ei cusuta de-o bunica in urma cu un secol si jumatate, intalnim tiganca credincioasa care ne reinvata ca rugaciunea se face in genunchi, cu povestea ei despre cei peste o suta de nepoti cuminti, curati, onesti, imprastiati in toate colturile lumii, din Constanta si pana in America, intalnim pe bunica armeanca insotita de amintiri dureroase ale trecutului ei dar cu intelepciunea tuturor durerilor ce i s-au intamplat de-a lungul vietii; rugaciunea ei este sfasietoare si ne readuce spre simplitate: “Doamne, nu-ti cer nimic, Tu stii ce vreau si ce-mi lipseste”. Intalnim bunica grecoaica adanc iubitoare de spatiul romanesc care vorbeste despre Bucovina cea ingaduitoare cu atatea alte neamuri. Ea insasi nu si-a parasit glia in care s-a nascut. Si acestea sunt doar cateva dintre cele 12 povesti sfasietoare si pline de umor cu intelepciune si naturalete de cele 16 bunici.

Acest film, proiectat special de Ziua Femeii a adus un sincer omagiu Femeii-mama; Femeii-bunica, Femeii-fata. In incinta Roman Art Gallery, in sala plina, am gasit oameni inlacrimati, semn ca si-au raportat si racordat propriile experiente la pelicula ce rula pe ecran. La final, regizorul a daruit doamnelor un fir de martisor in prag de primavara, si, conform traditiei din Bucovina doamnele au daruit barbatilor importanti din viata lor un fir de martisor, drept omagiu si bucurie pentru ingaduinta de-a fi ramas impreuna, de-a fi imbatranit impreuna; un film despre unirea in familie si in spatiul caruia ii apartii. Si ce poate fi mai frumos decat sa vezi pe bunicuta armeanca alaturi de femeile comunitatii armene si nu numai parasind incinta Galeriei de Arta ducand cu dansele flori de primavara daruite de Presedintele UAR din Roman.

La invitatia Presedintelui Sucursalei Roman Dl Emanuel Nazaretian am fost sa vizitam unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice ale judetului Neamț – Palatul Sturza, aflat la numai 20 km de oras, un palat construit in stil neogotic intre anii 1880-1904. Ne-am plimbat prin padurea care imprejmuieste palatul care-si lasa umbra ca niste siluete seculare pe peretii impozantelor cladiri; manastirea si mormintele lui Gheorghe si al Mariei Sturza. Loc pe care va sfatuim ca la urmatoarea mare intalnire organizata la Roman – Zilele Garabet Ibraileanu – sa il vedeti sau revedeti alaturi de scriitori veniti din toate colturile tarii pentru a fi onorati la Roman cu premiile USR.
Si, poate ca atunci, scriitorul Varujan Vosganian va reinterpreta Valsul op.69 nr. 1, de Chopin de asta data in fata unei auditii de exceptie a literatilor romani prezenti cu aceasta ocazie in Roman. Oricum, in acele-patru zile la micul dejun vi se va servi Arghezi si poeziile lui Eminescu, vi se vor servi intalniri intre Vlahuta si Sadoveanu, vor fi evocate analizele romanelor lui Cezar Petrescu si Camil Petrescu, se va discuta despre Ibraileanu si Calinescu, de parca Targul lui Petru cel Frumos se va fi transformat intr-o sedinta extinsa, creativa, plina de cultura si imaginatie a scriitorilor din Romania. Va invitam cu drag in aceste seri de primenire a mintii si a sufletului alaturi de impecabilele gazde Emanuel Nazaretian si sotia sa, Mihaela.
O zi de neuitat intr-un
oras de poveste…departe de lumea dezlantuita…

Maria ERZIAN
