Mihai Stepan Cazazian

RFI.ro / Pagina de istorie: Genocidul armenilor, precursor al Holocaustului evreilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Un tânăr armean descoperă oasele înaintașilor săi uciși, într-o groapă comună, în regiunea Deir ez-Zor
Image source:  wikipedia.org / public domain

 

În 24 aprilie este comemorat genocidul comis împotriva armenilor în timpul Primului Război Mondial. În total, turcii au exterminat aproximativ 1,5 milioane de armeni. Aceasta este considerată drept prima dintre marile tragedii care au marcat secolul XX.

Armenii din Imperiul Otoman s-au confruntat cu numeroase persecuții de-a lungul istoriei. Cele mai sângeroase masacre au fost comise la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX. Însă niciunul nu a fost la fel de cumplit ca genocidul care a început în anul 1915. Două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul Imperiului Otoman au pierit ca urmare a deportărilor, foametei și crimelor comise împotriva acestei populații.

În anul 1915, Imperiul Otoman se afla în război cu Imperiul Rus. Inițial, guvernul Junilor Turci le-a cerut liderilor armeni să declanșeze o revoltă armată împotriva rușilor, însă armenii au refuzat. Drept urmare, armenii creștini au fost considerați trădători de către turcii musulmani. Soldații și jandarmii de origine armenească din Imperiul Otoman au fost dezarmați, apoi, în 24 și 25 aprilie, liderii armenilor din Turcia au fost arestați, torturați și uciși. În regiunea Van, care este considerată drept leagănul istoric al poporului armean, au fost masacrați 60.000 de armeni. Ulterior, masacrele s-au extins.

Guvernul otoman a decis să îi deporteze în deșerturile din Siria și din Irak pe armenii considerați nesiguri din punct de vedere politic. Femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost expediate în peste 300 de convoaie spre lagărele din deșert. Bărbații în putere au fost uciși pe loc.

A urmat apoi o tragedie greu de închipuit. Femeile cele mai frumoase și copiii au fost vânduți drept sclavi. În fiecare zi, soldații turci care însoțeau convoaiele de deportați comiteau crime și violuri. Mulți deportați armeni au murit de foame sau de sete. Din cele câteva sute de mii de persoane deportate, doar câteva mii au supraviețuit genocidului, care a fost documentat de numeroși diplomați occidentali.

În 24 mai 1915, guvernele din Antantă au adoptat o declarație prin care afirmau că Guvernul turc este vinovat pentru crime împotriva umanității și civilizației. Drept răspuns, trei zile mai târziu, guvernul otoman a adoptat o lege care autoriza în mod expres deportările. Mai mult, în 15 septembrie 1915, ministrul turc de Interne, Talaal Pașa, a trimis o scrisoare autorităților din Alep în care afirma că guvernul otoman a decis exterminarea armenilor. A fost organizat un grup secret, numit Organizația Specială, care a primit misiunea de a rezolva ceea ce turcii numeau problema armenească.

Papa Benedict al XV-lea a încercat, în repetate rânduri, fără succes, să oprească genocidul. În total, turcii au ucis 1,5 milioane de armeni. Doar 500.000 de armeni au scăpat, unii salvați de înaintarea armatei ruse. Nu doar armenii au căzut victime ale genocidului, ci și alte minorități considerate suspecte. Turcii au mai ucis 750.000 de creștini asirieni, 500.000 de yezidiți și 350.000 de greci pontici.

Bianca Pădurean

https://www.rfi.ro