Mihai Stepan Cazazian

RFI / Genocidul împotriva armenilor. Corlăţean: Atitudinea României a fost prudentă şi înţeleaptă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

titus-corlatean

România a preferat încurajarea dialogului direct între Turcia şi Armenia, declară la RFI Titus Corlăţean, fost ministru de Externe şi actual consilier onorific al premierului Victor Ponta. El apreciază că atitudinea prudentă a Bucureştiului în chestiunea genocidului împotriva armenilor este “înţeleaptă”. România nu a recunoscut genocidul.

În opinia lui Titus Corlăţean, “este un subiect care stârneşte în continuare foarte multă emoţie, pasiuni, reacţii la nivel politic şi înalt, am văzut şi poziţia exprimată de Papa la Vatican, am văzut criticile aduse de oponenţii politici preşedintelui SUA, în legătură cu faptul că n-ar fi onorat angajamentele de recunoaştere şi utilizare a acestei terminologii, genocid armean”.

Fostul ministru de Externe crede că “este un subiect în care la Bucureşti, în toţi aceşti ani, s-a evitat şi a fost o anumită prudenţă în a se intra în delicateţea politică a acestui subiect. La noi, la Bucureşti, s-a preferat mai degrabă dimensiunea istorică (…) şi s-a preferat mai degrabă încurajarea dialogului direct între autorităţile de la Ankara şi Erevan, pentru a se apropia gradual poziţiile şi prin dialog politic, pentru a găsi în cele din urmă între cele două state direct interesate de subiect o soluţie convenabilă”.

Titus Corlăţean apreciază poziţia Bucureştiului: “Eu cred că România a avut o atitudine înţeleaptă într-un subiect extrem de delicat, în sensul de a încuraja şi a sprijini cele două ţări să-şi rezolve singure până la urmă acest diferend”.

Cosmin Ruscior 16 aprilie

Mai mult pe  http://www.rfi.ro