Mihai Stepan Cazazian

REVISTA PRESEI / NIKOL PASHINIAN PRIM MINISTRU ales de   Parlament sub presiunea populației

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Alegerea în condiții dramatice a Primului Ministru al Armeniei, un fapt de importanță în aparență locală, a stârnit un ecou mondial, pe toate meridianele, media – tipărită sau electronică– au redat/comentat evenimentul în detaliu, cu texte, veideoclipuri si fotografii. Spicuim din cele mai importante publicații care au inserat/comentat  știrea în spațiile lor de știri.

 

 

 

Iată deci câteva din ele: New York Times, CNN, NewsAsia– AL JAZEERA, EURONEWS, THE WASHINGTON POST, THE GUARDIAN, BBC, THE TELEGRAPH, DEUTCHE WELLE, THE INDEPENDENT, FRANCE-24, HOTNEW-RO, THE MOSCOW NEWS, RADIO EUROPA LIBERĂ, IL POST (Italia), SABAH (Turcia), ARKA-AM, FRANCE PRESSE, THE STRAIT TIMES, YURAS ASSOCIATED PRESS, YOUTUBE, ANADOLU AGENCY (tr), VOA, MEDIAMAX.AM, THE ARMENIAN WEEKLY, VIDEO.MD,  TIME, PANARMENIAN .NET, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, THE IRISH TIMES. NATIONAL PUBLIC RADIO INC (SUA), NEWSY,  ROMÂNIA LIBERA, MOLDPRESS, BLOOMBERG, XINHUA NET (China), LAVANGUARDIA, EURASIA DAILY, REUTERS etc.

Să exemplificăm:

Vladimir Putin a trimis un mesaj lui Nikol Pashinian felicitându-l pentru preluarea postului de Prim Ministru al Armeniei: „ Mă aștept ca munca dumneavoastră ca șef al guvernului să contribue la întărirea în continuare a relațiilor de prietenie dintre țările noastre, la parteneriatul nostru ca parte a Comunității Țărilor îndpendente, Uniunii Economice Euroasiatice și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă” a subliniat Președintele în msajul său. La 14 mai va ava loc o întâlnire Putin-Pashinian la Soci.  În cursul convorbirii telefonice la data de 8 mai, pe care Președintele Federației Rusiei Vladinir Putin a avut-o cu Nikol Pashinian, el l-a felicitat pe noul Prim Ministru al Armeniei urăndu-i succes în exercitarea acestui post important. Cei doi lideri și-au exprimat dorința mutuală de a întări  relațiile de prietenie bilaterale și au subliniat voința lor de a participa la parteneriatul în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice și Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

Liderii instituțiilor UE au felicitat Primul Ministru nou ales , exprimând speranța în strângerea relațiilor dintre Armenia și UE. Donald Tusk , președintele Consiliului European și Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene  au felicitat  pe Nikol Pashinian pentru alegeea sa printr-o scrisoare semnată de amândoi: „ Excelență, ne face plăcere să vă felicităm pentru alegerea dvs ca Prim Ministru al Armeniei și vă dorim toate cele bune în exercitare acestui mandat important. Vă salutăm pentru faptul că în aceste ultime zile ați evitat confruntările și ați arătat reținere și responsabilitate. Ne așteptăm ca în viitor să cooperăm cu dumnevoastră în noua đvs poziție pentru strângerea în continuare a relațiilor dintre Uniunea Europeană si Armenia, în special prin implementarea Acordului de Parteneriat de cooperare aprofundată care a fost votat în unanimitate în Parlamentul Armeniei, inclusiv o  intărire în continuare a democrației, legalității, protecția drepturilor omului, și creearea unui sistem de prosperitate și flexibil economic și social în beneficiul cetățenilor Armeniei. Pentru a atinge aceste importante obiective credem că un dialog de înțelegere între actanții din Armenia este decisiv. În concluzie , se spune în scrisoare, ne așteptâm să vă angajați pozitiv în Parteneriatul Estic pentru promovarea securității, stabilității, democrației si propsperității în Armenia.

Primul Ministru al Canadei a felicitat pe Nikol Pashinian și poporul Armeniei pentru alegerea sa ca Prim Ministru al Armeniei. În mesajul său Chrystia Freeland a exprimat speranța de a se întări procesul de democratizare sub conducerea noului Cabinet.

Statele Unite au felicitat pe Nikol Pashaian pentru alegerea sa în postul de Prim Ministru al Armeniei și vor „colabora strâns”  cu guvernul ce va fi format spre finele acestei luni, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert. Ea s-a referit la lărgirea comerțului, eforturi în cresterea democrației, legalității, și pentru securitatea globală si regională.

Mai multi oameni de stat din lume au trimis felicitări  și toate mediile au subliniat caracterul pasnic și democratic al protestelor îndreptate contra fostului prim ministru și în sprijinul noului prim ministru ales apoi de Parlamentul Armeniei.

Deși în regiune a mai avut recent o schimbare de guvern popularitatea mondială de care s-a bucurat înnoirea guvernamentală din Armenia se datorește nu numai importanței geo-strategice a țării, ci și modului energic dar non-violent al exprimării voinței populare și maniera în care parlamentarul protestatar a știut să dirijeze oamenii care și-au impus noul Prim Ministru, fapt relevat de toate mediile și chiar în mesajele trimise lui Nikol Pashinian.

Să ne reamintim cuvintele pe care le-a spus Hrant Dink în ultimul  său interviu acordat unui post de televiziune din SUA: „ Noi nu mai suntem, ca în trecut, doar un popor, repliat pe trecut. În prezent suntem un Stat. Și asta ne obligă pe toți să avem o altă atitudine. Noi trebuie sa privim în viitor, si să acționam ca atare.”.

ARPIAR S.