Mihai Stepan Cazazian

RETROSPECTIVĂ / UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA ÎN 2019

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Centenarul Uniunii Armenilor din România a debutat la Iași pe 15 ianuarie 2019, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași. Cu acest prilej a fost adus un omagiu Președintelui de onoare al Uniunii Armenilor din România și anume influentul intelectual ieșean Grigore Trancu Iași. La eveniment au participat personalități ieșene și primarul Mihai Chirica.

 La 24 februarie  a avut loc o manifestare dedicata celei de-a 31-a comemorări a tragediei de la Sumgait . Episcopul Datev Hagopian a celebrat în Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril din Bucuresti un parastas în memoria victimelor nevinovate masacrate la Sumgait . Apoi, a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori la khacikar-ul din curtea bisericii la care au participat reprezentanti ai ambasadei Republicii Armenia la Bucuresti, ai Uniunii Armenilor din România si ai Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. Totodată, pe  27 februarie la Camera Deputaților a fost depusă o declarație politică intitulată „31 de ani de la Pogrolum de la Sumgait” semnată de deputații Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian și Lucian Simion.

Cu ocazia radiționalei sărbători de 8 martie, Ziua femeii în filialele UAR au avut loc acțiuni de
aniversare a doamnelor armence. ( imagine de la acțiunea ce a avut loc la
Bacău)

Pe 13 martie Centrul Cultural Armean din București a găzduit o seară cu tema Moștenirea lui  AZNAVOUR Bucuria de a trăi. Invitați Bedros Horasangian și Agop Kirmizian.

Centrul Cultural Armean, Editura ARARAT și U.A.R. au organizat în data de 27 martie o Seară de Poezie și Rememorări cu poeta ANAIS NERSESIAN prilejuită de apariția volumului “Însemnări din goana timpului”. Invitat special: Nora Iuga, Conf. Univ. Dr.Paul Cernat, Adriana Bittel, Ing.Anușavan Salamanian, Dr.Florin Chevorchian. moderator Bedros Horasangian.

Sâmbată,  30 martie 2019, a avut loc la Iaşi o şedinţă extraordinară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, la care a fost primit membru corespondent domnul profesor universitar doctor MARICEL AGOP , cunoscut cadru didadctic de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Profesorul Maricel Agop este președinte al filialei U.A.R. Iași.

În zilele de 3 și 4 aprilie, o
delegație a Uniunii Armenilor din România, compusă din deputatul Varujan
Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, Garabet Haciaturian,
reprezentant al Fondului  Hayasdan în România și de
vicepreședintele UAR , dr.Zareh Nazarian a efectuat o vizită în Armenia.
Delegația a fost primită  de președintele
Armeniei, Armen Sarkissian, de prim ministrul Nikol Pashinyan precum și de Ararat
Mirzoyan, Președintele Adunării Naționale a Republicii Armenia.

Celebrând Centenarul UAR  sucursala Roman a UAR a organizat, pe 7 aprilie un Recital extraordinar de
muzică clasică, susținut de maeștrii Armen Anassian, violonist,
concert-maestru, dirijor la Filarmonica și Operei din Los Angeles și Sorin
Dogariu, pianist, solist al Filarmonicii din Arad.

Miercuri 24
Aprilie
   la Roman Art
Gallery
, s-a desfășurat Simpozionul Științific cu tema: „Comemorarea a 104
ani de la Genocidul împotriva Armenilor” organizat de sucursala UAR-Roman.

Tot cu ocazia Comemorării Genocidului în 24 aprilie a avut loc la Cluj  o manifestare comemorativă, la Muzeul  de  Etnografie a Transilvaniei în  organizarea  sucursalei  Cluj, evenimentul fiind  prezentat de directorul  muzeului,  istoricul Tudor  Sălăgean. Manifestări comemorative au avut loc și în alte sucursale UAR.

.

În ziua de 26 aprilie, la biserica armeano-catolică Sf. Grigore din Glendale (California), a avut loc o dezbatere cu tema Demands-Restitution-Justice, organizată de United Armenian Council of Los Angeles (UACLA), cu prilejul celei de a 104-a comemorări a Genocidului Armean. Au fost invitați să vorbească deputatul Varujan Vosganian, membru al Parlamentului României, președinte al Uniunii Armenilor din România, Karnig Kerkonian, avocat specializat în drept internațional și Frank Zerunyan, profesor la University of Southern California.

Spectacolul „Unitate în Diversitate” care a avut loc la Pitești, pe 9 mai, cu ocazia celebrează Zilei Europei, a reunite ansambluri de dansuri și instrumentale ale minorităților argeșene. Povestea armenilor de pretutindeni, din România și din Argeș a fost spusă de Cosmin Rafael Bălean Band formație alcătuită din: Cosmin Rafael Bălean – duduk, Carmen Paulescu – vioară, Norbert Dumitrescu – keys și Adrian Sînmartinean – percuție, primii trei fiind angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Pe 16 mai , la Centrul Cultural Armean a fost evocat profesorul Anton Chevorchian. Au fost prezenți foști elevi, printre care Varujan Pambuccian și Gabriel Poladian precum și, actorul Florin Chevorchian, nepot al profesorului.

Pe 23
mai
cu ocazia zilei de naștere a lui Garabet Ibrăileanu,  istoric și critic literar, eseis,
pedagog  și romancier primarul
municipiului  Roman, Lucian Ovidiu Micu,
a dezvelit, placa ce indicată  Piațeta  Garabet Ibrăileanu din
centrul orașului. Acțiunea a fost sprijinită de dr. Emanuel Nazaretian,
președinte al sucursalei UAR-Roman.

În zilele de 31 mai – 2 iunie, a avut loc la Cluj prima editie a Festivalului Curtea armenească, la care au participat, printre altii, ansamblul de muzică traditională armeană sub conducerea lui Cosmin Bălean, pictorița din Armenia, Manu Harutyunian, ansamblurile de dansuri armenești, românești și țigănești din Gherla. Totodata, au fost numeroase sucursale UAR reprezentate la eveniment, printr-un bazar tradițional.

În zilele de 7 8 iunie  UAR – sucursala Roman a organizat ediția a II-a a festivalului național „Garabet Ibrăileanu”, care s-a desfășurat în cadrul evenimentelor dedicate centenarului UAR. La manifestările organizate au fost prezenți vice-primarul municipiului Roman, Ioana Roxana Iorga, Sorin Lavric și Varujan Voganian din partea Uniunii Scriitorilor din România, E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei, membrii mai multor comunități armene din România, oameni pasionați de literatură.

Cunoscutul istoric clujean Tudor Sălăgean a devenit, începând cu 1 iulie, director al Institutului de Armenologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai’’. Este istoric și etnolog, specialist în istoria și cultura Transilvaniei iar din  2011 este director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

În data de 15 iulie  la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iași s-a desfășurat un eveniment dedicat relațiilor româno-armeano-polone din secolele XVI-XX. Prof. Andi Marius Dașchievici, ca reprezentant al UAR- sucursala Iași  a realizat o cronică a istoriei familiilor poloneze, armene și românești, aducând în fața auditoriului o serie de documente ce atestă spiritul intercultural al vremurilor de odinioară din viața minorităților.

După numirea în funcția de director al Institutului de Armenologie a dr. Tudor  Sălăgean Universitatea Babeș-Bolyai a luat decizia de a-l numi, începând cu 17 iulie, pe  Karen Attila Sebesi, președinte al UAR sucursala Cluj în funcția de  director adjunct al aceluiași Institut.

În cadrul Festivalului „Săptămâna Interetnică“ în Piața Civică din Tulcea, au evoluat, pe 26 iulie ansambluri și artiști ai comunității armene Au participat Ansamblul de dansuri Nairi al UAR-sucursala Constanța, grupul de dansuri armenești BZMAZAN (Asociația Centrul European pentru Diversitate ) precum și cântărețul ZHAN SMBATYAN din Odessa (Ucraina). Arsen Arzumanyan a prezentat un savuros volum cu Bancuri de la Radio Erevan.

La invitația Uniunii Armene, sucursala
Constanța, ansamblul de cântece si dansuri tradiționale armenești  „KARIN”
din Erevan a susținut în seara de 31
iulie
în Piațeta Cazino din stațiunea Mamaia, un spectacol mult apreciat de
publicul prezent.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească a avut loc anul acesta între 2 și 4 august și a adus în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat.

Organizator: Uniunea Armenilor din România, Proiect finanțat de: Departamentul pentru Relații Interetnice Parteneri principali:  Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Primăria Sectorului 2.

La Catedrala Armeană din București, pe data de 3 august, a avut loc un concert dedicat împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui compozitor armean Komitas. Concertul a fost organizat de către U.A.R. în colaborare cu  Eparhia Armeana în cadrul festivalului STRADA ARMENEASCĂ. Concertul a fost susținut de  soprana Armine Khachatryan, acompaniată la pian de Carmen Asfadurian. După concert în curtea Catedralei a avut loc lansarea cărților dedicate lui Komitas în traducere în limba română realizate de Sergiu Selian.

În locul în care acum mai bine de un secol se
înălța Palatul impresionant al lui Armenag Manissalian s-au adunat iubitorii de
istorie și cultură armeană la  inițiativa Uniunii Armene sucursala
constănțeană în colaborare cu comunitatea elenă și Primăria Constanța, în după-amiaza
zilei de 22 august. Domnul
Liviu Merdinian, președintele UAR-Constanța a vorbit cu mândrie  despre armen, acești oameni valoroși și
merituoși  readucând  în memorie definiția  unui astfel de
armean cum a fost Armenag Manissalian.

Între 28 august – 1 septembrie, sub patronajul și cu participarea Comitetului Central Pannațional din Grecia, a filialei „Gh. Sarian” din Salonic a Uniunii Pannaționale Armene de Educație și Cultură, a Bisericii Armene din Grecia la Halkidiki au fost organizate pentru prima oară cursuri speciale de coregrafie pentru trupele de dansuri. Din partea UAR a participat ansamblul de dansuri Vartavar, sub îndrumarea Belei Mardighian.

În zilele de 13-15 septembrie la Bacău în  Piaţa Tricolorului a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Armenesc HAYASTAN. Timp de trei zile pe scena amenajată au evoluat ansambluri și interpreți armeni, italieni, germane și români. Manifestarea, după cum a spus Vasile Agop, preşedintele Sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor, a fost  dedicată sărbătoririi Centenarului Uniunii Armenilor din România, poate cea mai veche asociaţie a unei etnii pe teritoriul ţării noastre.

În 15 septembrie Ansamblu de dansuri armeneşti Hayakaghak al sucursalei UAR – Gherla a participat, la Budapesta la  cea de-a IV-a ediţie a  Festivalului  maghiar-armean din Bazinul Carpatin, unde au prezentat un repertoriu bogat şi  variat al  folclorului armean   din zona Transilvaniei.

Comunitatea armeana din Iasi a sarbatorit pe 19 septembrie “ Ziua Independenței Armeniei”. Evenimentul s-a desfasurat sub forma unei conferinte istorice, la care a conferențiat doamna prof. Doina Calistru. A urmat un concert de muzică clasică susținut de soprano Marina Porumb.

Pe 21 septembrie Ziua independenței Armeniei a fost sărbătorită și la Galați. Au fost invitați membrii și simpatizanții UAR dar și reprezentanții tuturor comunităților etnice din localitate. 

În perioada 20-22 septembrie, la Ploiești, s-a desfășurat  tradiționalul eveniment intitulat Alfabetul Conviețuirii organizat de Uniunea Elenă din România. Ansamblul de ansuri  Vartavar al UAR a participat la cu un program deosebit de apreciat de publicul present la manifestări.

Senatul a adoptat, pe 18 septembrie, în unanimitate, cu 81 de voturi “pentru”, propunerea legislativă privind instituirea pe 12 octombrie a Zilei limbii, alfabetului şi culturii armene. Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Varujan Vosganian (ALDE) şi Varujan Pambuccian (liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale).

Pe 24 septembrie a avut loc în
Camera Deputaților a Parlamentului României  dezbaterea Proiectului de Lege privind
instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii
armene. Au luat cuvântul și au susținut proiectul deputatul Andrei Daniel
Gheorghe (PNL), Nicolae Bacalbașa (PSD) și Iulian Bulai (USR). Proiectul a
trecut cu unanimitate de voturi și a fost trimis spre promulgare președintelui
României care a semnat decretul pe 10 octombrie.

 Pe 28 septembrie a avut loc, la Muzeul Etnografic din Cluj, Ziua Culturii Armene  la care a fost organizată o expoziţie cu lucrări ale artiştilor de origine armeană precum și decernarea premiului „Szongott Kristof” doamnei Azaduhi Varduca Horenian, care  a condus sucursala UAR – Cluj mulţi ani şi a promovat arta şi cultura armeană din Transilvania şi nu numai. Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor armean Komitas, soprana Armine Khachatryan a susținut un recital acompaniată la pian de Carmen Asfadurian.

Academia Română, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, a organizat pe 23 octombrie , sesiunea festivă “Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene”. Manifestarea a avut loc în  Aula Academiei Române. Evenimentul dedicat limbii, alfabetului şi culturii armene a fost  deschis de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.În cadrul manifestării au luat  cuvântul: ES Sergey Minasyan, ambasador al Republicii Armenia în România, IPS Datev Hagopian, episcop al Bisericii Armene din România, Varujan Vosganian, preşedintele UAR, Varujan Pambuccian, deputat al UAR, Tudor Sălăgean, directorul Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca, David Ghiurginyan, președintele Comitetului Limbii Armene din ministerul Educației din Armenia precum şi dr. Andrei Timotin, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, prof.univ. Francisca Băltăceanu, Catedra de limbi clasice (limba armeană veche) -Universitatea din Bucureşti, şi istoricul Andrei Daniel Gheorghe.

Ca un gest de recunoștință și mulțumire pentru activitatea distinsei profesoare, Francisca Băltăceanu, Uniunea Armenilor din România i-a acordat o distincție care reprezintă o carte pe care se află gravate literele alfabetului armenesc.

La doar câteva zile de la proclamarea „Zilei limbii, alfabetului și culturii armene“, la Constanța, a avut loc o  manifestarea culturală, găzduită pe 19 octombrie, de Muzeul de Artă din Constanța, În cadrul acțiunii a fost lansat volumul „Limba armeană fără profesor“, semnat de Arsen Arzumanyan. În partea a doua a manifestării a avut loc un concert-omagiu de dicat compozitorului  Komidas, și poetului Hovannes Tumanian, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea celor doi. A cântat soprano  Armine Khachatryan, acompaniată de pianista Carmen Asfadurian iar în final Aram Niță a susținut un recital la pian.

Un eveniment de marcă al societății ieșene, ce scoate în prim plan actul educațional de calitate a fost organizat de UAR sucursala Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași cu ocazia aniversării a 100 de ani de cultura armenă în spațiul românesc. Șase școli partenere au ieșit în evidență prin organizarea unor activități interculturale deosebite pe parcursul colaborării fiind premiate în cadrul Galei  Excelenței în Educație, ce a avut loc pe 12 octombrie.

La 15 octombrie, în clădirea Parlamentului
României, la inițiativa Ambasadei Republicii Armenia în România și cu sprijinul
Ministerului Educației, Științei și Culturii din Armenia, Institutului de
manuscrise vechi Matenadaran din Erevan și Uniunii Armenilor din România, s-a
deschis expoziția dedicată adoptării legii care instituie ziua de 12 octombrie
drept Zi a limbii, alfabetului și
culturii armene în România
.

Pe 30 octombrie, a fost proiectat la Iași celebrul film Ararat, de regizorului Atom Egoyan în cadrul  manifestării „Multiculturalitatea în arta cinematografică”. Dezbaterile prilejuite de această proiecție l-au avut ca invitat special pe regizorul Ovidiu Lazăr. Acțiunea a fost organizată de UAR sucursala Iași.

UAR Sucursala
Botosani a organizat, cu prilejul Centenarului UAR, în perioada 1 sept – 23
oct. 2019 concursul de lucrari plastice ce au avut ca tema istoria, tradițiile,
personalități și monumente istorice ale comunitatii armene din Romania, iar pe 15 noiembrie a avut loc vernisajul
expozitiei acestor lucrari și au fost acordate premii.

Pe 12 noiembrie la Centrul Cultural Armean a avut loc o dezbatere pe tema votului din Congresul American asupra recunoașterii Genocidului din 1915. Au participat Felicia Waldmann, Cristian Preda, Sorin Antohi, Theodor Paleologu, Varujan Vosganian. Moderator :  Bedros Horasangian.

Pe 15 decembrie în Catedrala Armeană din București a avut loc o slujbă de pomenire a armenilor care și-au adus contribuția la activitatea Uniunii Armenilor din România în cei 100 de ani de la fondare. 

Pe 16 decembrie la Palatul Parlamentului a avut loc o recepție prilejuită de Centenarul Uniunii Armenilor din România la care au participat oficialități ai statului roman, reprezentanți ai minorităților naționale, oameni de cultură, politicieni precum și membri ai comunității armene din România. Au fost citite mesaje din partea președinților României și Armeniei, Guvernului României, Ambasadei Armeniei la București, Adunării Naționale a Armeniei, Arhiepiscopiei Armene din România.

Uniunea Armenilor a oferit Parlamentului României un khacikar, cu ocazia Centenarului ce va fi plasat pe unul din holurile parlamentului.