RETROSPECTIVĂ / COMUNITATEA ARMEANĂ ÎN 2018 – ÎN IMAGINI

Pe 18 ianuarie 2018, noul ambasador al Republicii Armenia în România, domnul Sergey Minasyan și-a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe 29 ianuarie în cadrul emisiunii de mare audiență Vorbeşte Lumea, de la postul PRO TV au fost invitați reprezentanţi ai comunităţii noastre alături de alte minorități.


În data de 8 februarie 2018, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a avut onoarea să găzduiască prima decernare a premiului „Kristóf Szongott”. Cu această primă ocazie, premiul a fost acordat lui Mircea Maximilian Tivadar, membru marcant al comunității armene din Transilvania și un protector și promotor al culturii armene din România.

Pe 28 februarie a fost depusă la Camera Deputaților o Declarație politică cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Pogromul de la Sumgait.Declarația a fost semnată de deputații Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian, Grupul Minorităților Naționale și reprezentanți ai ALDE.

2 martie este sărbătorită în Armenia ca Ziua Diplomației Armene. Cu această ocazie Ambasada Armeniei de la București a ținut să readucă în prim plan figura lui Harutiun Khîntirian(1870-1959), primul consul general al Armeniei în România. După amiază, Ambasada Armeniei la București a organizat o recepție la care au participat membri ai misiunilor diplomatice acreditate la București și membri ai comunității armene.

În luna martie, Varujan Vosganian a efectuat o vizită în Statele Unite. Scopul vizitei, prezentarea ediției în limba engleză a Cărții șoaptelor (The Book of Whispers) și de revedere a prietenilor romanahay din Los Angeles și New York.

Duminică 1 aprilie, a avut loc la Biblioteca Dudian o acțiune dedicată aniversării a 30 de ani de la declanșarea Mişcării pentru Karabagh.

Muzeul Municipiului București a organizat la Casa Filipescu-Cesianu pe 24 aprilie conferința Idei în Agora – Genocidul armean. Un “trecut care nu trece”. Bedros Horasangian în dialog cu Sorin Antohi.

Cu ocazia Centenarului Primei Republici Armene, concertele din 3 și 4 mai ale Filarmonicii bucureștene au fost dedicate acestui eveniment. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu a evoluat și violonistul Emmanuel Tjecnavorian care a interpretat concertul de vioară de Jean Sibelius.

În cadrul Zilelor Municipiului Roman (15-21 mai) filial locală a UAR a organizat Festivalul Garabet Ibrăileanu ( Ediția I)


O expoziţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene şi care aduce totodată un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România care au luptat în Primul Război Mondial alături de Armata Română a fost vernisată, pe 24 mai, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Expoziția cu titul CENTENAR Republica Armeană – România Marea Unire, organizată de Ambasada Armeniei, Uniunea Armenilor și Arhiepiscopia Armeană a fost prezentată pe parcursul anului și în orașele Roman, Botoșani, Baia Mare, Cluj, Pitești.
-
Roman -
Botoșani
-
Baia Mare -
Pitești
-
Cluj Napoca -


Duminică, 24 iunie, la Muzeul Dudian a avut loc sărbătorirea a 65 de ani de activitate publicistică a scriitoarei Madeleine Karacașian. Cu acest prilej au fost lansate cărțile Personalități armene din istoria modernă și contemporană a României și Cu și despre armeni, volumul VI.

2018 a fost declarat Anul Tineretului Armean din întreaga lume la inițiativa Patriarhului Suprem și Catolicos Karekin al II-lea. Astfel în perioada 4-6 iulie a avut loc în stațiunea Țakhadzor din Armenia o conferință care a reunit 380 de tineri din aproape 30 de țări printre care și România.


A cincea ediție a Festivalului Strada Armenească s-a desfășurat în capitală, la începutul lunii august. Diverse, incitante, dinamice cele trei zile au permis cunoașterea uneia dintre cele mai vechi comunități ale Europei, facilitând în același timp dialogul de idei și opinii.



Filarmonica Banatul din Timișoara, sub bagheta maestrului Gabriel Voicu (Germania) a dedicat Zilei Naționale a Armeniei concertul din ziua de 21 septembrie.Programul a cuprins lucrări de Aram Haciaturian având ca solist pe flautistul Ionut Bogdan Ștefănescu.



Duminică, 7 octombrie, s-a oficiat la Catedrala Arhiepiscopală din București, slujba de pomenire în memoria marelui armean Charles Aznavour plecat dintre noi în data de 1 octombrie.

Realizatorii programului intitulat Creștini orientali-credință, speranță, tradiții de pe canalul France 2 s-au aflat în România pentru a filma mai multe episoade privind comunitățile armene din București, Botoșani, Gherla și Suceava. Astfel Thomas Wallut și Guillaume Juherian au reușit să surprindă aspecte diferite din viața comunității noastre. Emisiunea a fost difuzată pe 7 octombrie.

Teatrologului Anaid Tavitian i-a fost conferit, pe 21 octombrie, de către PS Episcop Datev Hagopian, din partea Arhiepiscopiei Armene din România, „Hrisovul de Binecuvântare și Apreciere Arhierească“, la Hramul bisericii armene din Constanța.

Cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la înființare, Radio România a hotărât pe 1 noiembrie ca Studioul 31 să poarte numele cunoscutului om de radio Paul Grigoriu, în semn de omagiu pentru activitatea depusă în slujba radioului, şi ca recunoaştere a ceea ce a însemnat Paul Grigoriu pentru media românească şi formarea generaţiilor de jurnalişti ce i-au urmat.


La Hramului Catedralei Armene din București, pe 11 noiembrie, a fost organizată și o Expoziţie dedicată S.S. Patriarh al Tuturor Armenilor Vasken I cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naştere. De asemeni a fost lansată într-o nouă ediție carte: ,,Viaţa şi activitatea, moartea şi funerariile S.S. Patriarh al Tuturor Armenilor Vasken I’’, scrisă de Suren Kolangian.

În data de 16 noiembrie, s-a deschis la Los Angeles Expoziției de fotografii intitulată Arta și Arhitectura armeană în Europa de Estrealizată de artistul fotograf Hrair Hawk Khatcherian cu imagini din centrele comunitare din Crimea, Ucraina, Polonia, România și Bulgaria. Cuvântul de deschidere i-a aparținut scriitorului Varujan Vosganian. Manifestarea a făcut parte din acțiunile consacrate aniversării a 50 de ani de la înființarea Catedrei de Studii Armenești “Narekați” a UCLA care a cuprins și Conferința Internațională intitulată Comori ascunse descoperite: Arta și cultura armeană din Europa de Est ( 16-18 noiembrie) La conferință a luat cuvântul și PS Episcop Datev Hagopian.

În data de 27 noiembrie a avut loc la Cimitirul Bellu o ceremonie de comemorare a generalului Iacob Zadic, fiu al comunității armene din România, unul dintre comandanții Armatei Române în bătălia de la Mărășești și rămas în memoria poporului român ca Eliberatorul Bucovinei.
La cimitirul Bellu din București, unde se află mormântul generalului, a avut loc o slujbă de pomenire săvârșită de PS Episcop Datev Hagopian în prezența E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Republicii Armenia în România, Nicolae Nasta, secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale, deputatul Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, deputat Varujan Pambuccian, reprezentantul minorității armene în Parlamentul României.
Pe 12 decembrie a avut loc la Ambasada Armeniei din București vernisajul expoziției Ervant Nicogosian – 90 de ani de la naștere.

Anaid Tavitian, și scenograful Eugenia Jianu au primit titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța. Festivitatea a avut loc în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local din acest an, de miercuri, 19 decembrie.
Anul acesta ne-am despărțit de…

prof.
univ. dr. ing. Garabet Kümbetlian (1936-2018)

Mircea Tivadar (1958-2018)

ing. Ioan Bagdasar Şahinian (1933-2018)

Prof. David-Kerop Ghijirighian (1930-2018)

Prof.Ştefan Iovanesian (1921-2018)

Pianista Anuș Cividian (1962-2018)

Emanuela Elisabeta Cocotă ( 1924-2018)
nota red. Nu am inclus în această retrospectivă manifestările prilejuite de sărbătorile principale din Biserica Armeană și ale Armenilor Catolici, activitatea Ambasadei precum și alte manifestări din filialele UAR. De asemeni nu am menționat activitatea Editurii Ararat. Am selectat evenimentele cu impact/ecou nu doar în comunitate ci și în mediile românești.