RETROSPECTIVA ANULUI 2017 ÎN IMAGINI
IANUARIE / În ziua de 3 ianuarie 2016,
Viorica Popa, reprezentanta,
de-a lungul a peste două decenii.
a comunităţii armene din Botoşani
şi reprezentanta Consiliului parohial
a bisericii armene din Botoşani a fost
condusă pe ultimul drum.
IANUARIE / În ziua de 23 ianuarie
s-a stins din viață ing. Antranic Salgian,
membru în comitetul director al UAR
încă de la reînființarea Uniunii, în 1990
și membru, mulți ani în Comitetul Eparhial
al Arhiepiscopiei Armene.
FEBRUARIE / La 10 ani de la asasinarea lui Hrant Dink, Comunitatea Armeană i-a adus un omagiu.
MARTIE / Peste două sute de invitați din 25 de țări ale Europei au participat, în seara zilei de 7 martie 2017, la Paris, la dineul de gală ce a prilejuit întâlnirea președintelui Republicii Armenia, Serj Sargsyan, cu liderii comunităților armene din Europa. În cadrul dineului au fost invitați, din partea organizatorilor să ia cuvântul trei reprezentanți ai comunităților armene, unul dintre aceștia fiind deputatul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România. La dineu a participat și PS Episcop Datev Hagopian.
MARTIE / Cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la nașterea pictorului sighetean Hollosy Simon. U.A.R, sucursala Baia Mare, împreună cu Muzeul Maramureșului și Universitatea Babeș-Bolyai – Insitutul de Armenologie Cluj Napoca, au organizat la Sighetu Marmației pe 25 martie, o serie de manifestări la care au luat parte oameni de cultură, personalități ale Maramureșului și nu numai.
APRILIE / În ziua de 19 aprilie, sute de credincioși armeni și români s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București pentru a-și lua rămas bun de la regretatul Arhimandrit Dr. Zareh Baronian, fost paroh al Bisericii Armene din București și vicar al Arhiepiscopiei Armene din România, trecut la Domnul în 13 aprilie, în joia cea neagră din Săptămâna Patimilor.
APRILIE / Pe faleza Cazinoului din Constanţa a fost dezvelit şi sfinţit, marţi, 25 aprilie, , primul khacikar, o frumoasă mărturie, sub forma unei cruci de piatră, a prieteniei şi credinţei care leagă popoarele român şi armean.
APRILIE / Pe 27 aprilie, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Armenilor din România a fost lansată pagina oficială a UAR. Pagina conține un număr semnificativ de informații despre UAR și activitățile sale, despre istoria și personalitățile comunității armene, despre istoria Armeniei și personalitățile armenești din lume, precum și o prezentare a obiectivelor turistice armenești din România și a diferitelor programe pentru diaspora armeană. Proiectul și documentarea au fost realizate de Arsen Arzumanyan, doctorand al facultății de Științe politice a Universității din București,
Adresa este www.uniuneaarmenilor.ro
MAI / In perioada 18-29 mai 2017 a avut loc la Erevan întrunirea anuală a consiliului de administrație a Fondului Armenia și a reprezentanților filialelor naționale ale Fondului Armenia. Din România a participat dl. Garabet Haciaturian, reprezentantul Fondului Armenia în Romania.
MAI / Duminică , 28 mai 2017, a avut loc în sediul UAR Constanța evenimentul « 99 de ani de la Prima Republica Armeană », dar și sărbătorirea Zilei Copiilor.
IUNIE / În data de 2 iunie 2017, la inițiativa Asociației „Pro Urban” din Botoșani, atrăgând un număr de peste 50 de tineri entuziaști elevi de liceu, au participat la a doua ediție a Concursului „La pas prin istoria orașului…”. Cu sprijinul U.A.R. sucursala Botoșani și a FCER concursul a cuprins găsirea unor obiective de patrimoniu din lista celor care au aparținut sau mai aparțin comunităților armene și evreiești din Botoșani.
IUNIE/ Vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, domnii Vakar Istvan și Marius Mînzat, au primit vineri, 30 iunie 2017, vizita unei delegații oficiale a Provinciei Armavir din Armenia, condusă de către domnul Guvernator Ashot Ghahramanyan. Întâlnirea a fost prilejuită de semnarea Înțelegerii de Cooperare dintre județul Cluj și provincia Armavir.
IULIE / La ediţia a şasea, a Cursurilor de vară ‘’Diaspora’’ (Spyurk) de limba armeană, desfăşurată în perioada 3-29 iulie la Erevan , au participat și 4 tineri din România.
IULIE/ După un an de pauză, Festivalul Strada Armenească a revenit cu a IV-a ediție! Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 2 și Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat, în perioada 28-30 iulie, cea de-a IV-a ediție un proiect care se adreseză tuturor bucureștenilor, oferindu-le ocazia de a cunoaște o parte din cultura armeană și nu numai.
AUGUST / Comunitatea armenească din Gherla se bucură de multe aprecieri şi în cadrul Festivalului internaţional al televiziunilor şi producătorilor independenţi SIMFEST”, ediţia a XIV-a, ce s-a desfăşurat în municipiul Târgu Mureş, filmul „Poveşti din Armenopolis” a câştigat Premiul pentru Film Documentar acordat de Reprezentanța Comisiei Europene. Producţia documentarului a fost realizată în colaborare cu Centrul Turistic Gherla, sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România și Comunitatea Evreilor Gherla.
AUGUST / În perioada 10-14 august Arhiepiscopia Armeană din România a fost gazda întrunirii reprezentanților organizațiilor tinerilor creștini armeni care își desfășoară activitatea în Eparhiile Armene din Europa, Orientul apropiat și nordul Africii. Întîlnirile au avut loc la București și Suceava unde tinerii au participat la tradiționala sărbătoare de la mănăstirea Hagigadar.
SEPTEMBRIE / Aflați la București pentru a disputa meciul împotriva selecționatei României, fotbaliștii armeni au vizitat în ziua de 1 septembrie Catedrala Armeană din București unde au fost întîmpinați de PS Episcop Datev Hagopian și de Excelența Sa domnul Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia la București.
SEPTEMBRIE / Timp de trei zile (1-3 septembrie),
în Piaţa “Tricolorului” din Bacău,
a avut loc, în prezenţa a mii de băcăuani,
Festivalul teatrului şi filmului armenesc “Hayastan”,
manifestare aflată la a cincea ediţie în organizarea U.A.R. sucursala Bacău.
Un invitat special a fost Corina Chiriac a cărei origine este armenească.
SEPTEMBRIE / În data de 10 septembrie 2017 a avut loc la Gheorgheni (Judetul Harghita) dezvelirea plăcii memoriale pe casa natala al părintelui Ákontz Kövér Staphanus O.Mech. (1740-1824), abate-arhiepiscop al mechitaristilor din Venetia.
SEPTEMBRIE / La 10 septembrie, la Gheorgheni, s-a semnat un memorandum de înfrățire între județul Harghita și regiunea Lori din Armenia. Delegația armeană sosită în Harghita pentru participarea la ceremonia încheierii acordului a fost condusă de Artur Nalbandian, prefectul regiunii Lori.
SEPTEMBRIE / Pe 18 septembrie s-au deschis la Erevan, lucrările celei de-a 6-a Conferințe Armenia-Diaspora la care au participat peste 1.800 de delegați și reprezentanți din peste 70 de țări ai diasporei armene. Din partea Uniunii Armenilor din România, au participat deputatul Varujan Vosganian, președinte al UAR, Zare Nazarian, vicepreședinte UAR, deputatul Lucian Eduard Simion, președinte sucursala UAR-Tulcea, Narine Bogdan Căuș, reprezentanta organizației de tineret a UAR.
SEPTEMBRIE / Ziua națională a Armeniei, 21 septembrie, a fost celebrată la Constanța la Muzeul de Etnografie și Artă Populară unde dna Anaid Tavitian, a donat muzeului, un costum tradițional armenesc ce a intrat, astfel, în colecția muzeului. Tot pe 21 septembrie, steagurile naționale ale Armeniei și României, au fost ridicate pe fațada Muzeului de Istorie și Arheologie pentru a omagia această zi importantă pentru armenii de pretutindeni.
SEPTEMBRIE / La Muzeul etnografic din Cluj-Napoca a avut loc, în organizarea UAR – Cluj, Ziua culturii armene, dedicată anul acesta lui Kristof Szongott, adevăratul cărturar armean din Gherla, la 110 ani de la moartea acestuia.
OCTOMBRIE / Sediul din Casa Filipescu Cesianu al Muzeului Municipiului București a găzduit, în perioada 13-14 octombrie 2017, conferința internațională Genocidul armean: istorie, memorie, responsabilitate. Inițiat de Varujan Vosganian, Rolf Hosfeld, Bedros Horasangian și Sorin Antohi și organizat sub egida Uniunii Armenilor din România, Lepsiushaus Potsdam, a Muzeului Municipiului București și a Asociației Orbius Tertius, evenimentul a adus laolaltă specialiști din România, Armenia, Turcia, Franța, Germania, Israel și Statele Unite ale Americii.
OCTOMBRIE / Vineri, 20 octombrie 2017 în prezenta unui public numeros, la Ateneul Roman a avut loc lansarea volumului “Culegere de articole de si despre PC Arhimandrit Dr Zareh Baronian” (Editura Ararat) volum ingrijit de regretatul arhimandrit și definitivat cu putina vreme inainte de trecerea sa la cele vesnice. În data de 2 Octombrie 2017, Arhimandrit Dr Zareh Baronian ar fi implinit 76 de ani.
OCTOMBRIE / Ziarista și traducătoarea
Madeleine Karacașian a participat
la invitaţia Uniunii Scriitorilor din Armenia,
cu sprijinul UAR, la cea de-a VI-a Conferinţă
a scriitorilor din Diaspora care scriu în armeană
sau într-o limbă străină. În cadrul conferinței a prezentat comunicarea cu tema
„Literatura armeană în limba română”,
OCTOMBRIE / La 24 octombrie, la primăria municipiului Bacău s-a semnat un acord de prietenie între Bacău și orașul Hrazdan din Armenia, care prevede stabilirea de legături multilaterale între cele două localități.
NOIEMBRIE / Echipa proiectului „ArmenIS- IDENTITĂȚI ALE TRECUTULUI” , proiect realizat de către Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iași în parteneriat cu Colegiul “Vasile Alecsandri”din Iași, a câstigat premiul concursului EUROSCOLA , program dedicat tinerilor din Uniunea Europeană.
NOIEMBRIE / În prima parte a lunii domnul Ara Echighian, președinte al Organizației RAFFI a romanahaylor din Los Angeles și vicepreședinte în Comitetul Director al UAR, ca reprezentant al Diasporei, s-a aflat în România unde a vizitat mai multe centre comunitare.
NOIEMBRIE / Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit miercuri, 22 noiembrie 2017, la Reşedinţa patriarhală, pe Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia, în vizită de rămas bun la încheierea misiunii diplomatice în România. Domnul Hamlet Gasparian a fost însoțit de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. De asemeni, pe 29 noiembrie, ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice.
DECEMBRIE / Apărută în urmă cu trei luni la Yale University Press,
versiunea în limba engleză a romanului „Cartea șoaptelor” de Varujan Vosganian
este nominalizată la PEN America Awards printre cele mai bune zece traduceri ale anului 2017.
PEN America a anunțat nominalizările pentru anul 2018.
DECEMBRIE / La Teatrul Nottara din București a avut loc tradiționalul spectacol de Crăciun organizat de Uniunea Armenilor din România
Precizare. Nu au fost incluse în această retrospectivă acțiunile Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România ( cu cîteva excepții) întrucît acestea au fost prezentate în mesajul de Anul Nou al Episcopului Datev Hagopian ( vezi aici)