Redactor

RESTITUIRI | „ȚARUL RUSIEI LA KEOSTENGE”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Corespondență specială din Constanța, 4 Iulie, ’914  publicată de Garabet B. Pilibbosian în Cotidianul Național „Jamanag” din Constantinopol

        Începute în grabă, acum o lună, lucrările privind întâmpinarea solemnă și grandioasă a familiei Imperiale a Rusiei, fuseseră încheiate cu două zile mai devreme.

        Venită din toate colțurile României, mulțimea numeroasă de oameni de toate vârstele și straturile sociale aștepta cu nerăbdare acel splendid răsărit al unei aurore istorice și, probabil, și politice, de la 1 Iunie.

        Duminică dimineața devreme, 21 de salve de tun răsună la intrarea în port a două nave-vedetă ce precedă și vestesc sosirea flotilei maritime rusești.

        La ora 8, Regina și delegațiile oficiale, în automobile distincte, împodobite cu tricolor și panglici diafane, se îndreaptă în grabă către port, unde – alături de palatul de vară al Reginei Elisabeta – se amenajase primul Salon – Pavilion de primire.

        La ora 9, Regele și Principele moștenitor Ferdinand ajung în port.

        Pe toată lungimea portului, precum și de jur împrejur se înălțase, parcă, un brâu uman, ca un zid nesfârșit de cetate.

        La ora 9 și 45 de minute a intrat în port nava de agrement (yahtul) STANDARD a Țarului și, în același moment, Țarina a surprins de două ori, cu propriul aparat de fotografiat, priveliștea.

        Cele 101 de salve de tun răsunau bubuind, una după alta, iar un mic grup de piloți presăra flori multicolore pe calea pe unde, peste puțin timp, urma să treacă înalții oaspeți.

        Țarul abia ce călcase pe pământ românesc, când 7 cuirasate blindate rusești începuseră să lanseze salve de tun, iar steaguri multicolore fâlfîiau din vârful catargelor până pe marginile vaselor. 

        Înalții oaspeți trec prin trei șiruri de militari, precedați de fanfara care intonează Imnul.  Carol I, în uniformă rusească de colonel și în mână cu bastonul de mareșal, după un salut milităresc, i-a strâns mâna și s-a îmbrățișat cu Țarul. Două mărețe personalități, înaltele doamne s-au sărutat din nou, după care Țarul se apropie de adorata noastră Carmen Silva – sau cum sunt obișnuiți să-i spună localnicii, în grai popular – Regina Mamă și îi sărută mâna, același protocol efectuânu-se, de asemenea, și față de Măria Sa și Țarină. Apoi, suveranii imperiali și suveranele regine, din nou s-au îmbrățișat.

        Primarul Constanței, domnul Andronescu care purta o tipsie de aur cu pâine și sare, a adresat înalților oaspeți  o amplă alocuțiune, admirabil formulată, de bun-venit pe meleagurile noastre.

        La ora 10 și 45 de minute, familia imperială , îmbarcată în automobile, a vizitat catedrala orașului. Apropiindu-se de biserică, unde aștepta în formație și pregătită, divizia regală, Regele Carol I a ordonat oprirea cortegiului și, întorcându-se către  soldați, a rostit: „Până acum voi vă numeați „divizie”; de acum înainte vă veți numi „Corpul de armată Nicolae al II-lea”. Țarul, foarte emoționat de această mare onoare, la rândul său, s-a ridicat din vehicul, a strâns mâna lui Carol I și, sărutându-l pe frunte, a strigat cu putere: „Trăiască România!”

        Seara, la ora 5 și jumătate a început marea trecere în revistă și parada armatei, în cinstea Țarului, ceea ce a durat fix o oră și jumătate.

        Începând cu ora 7 și jumătate, de la malul mării până în centrul orașului, străzile gării erau înțesate de mulțimea care se înghesuia, îmbrâncindu-se și călcăndu-se pe picioare.  

        Ferestrele și balcoanele erau pline de privitori. În orice colț de stradă ori intersecție se aflau sute de jandarmi, cu baioneta la armă, pregătiți să sancționeze pe cei care vor încerca să provoace tulburări, să soluționeze orice neregulă. Nu se putea concepe o mai mare ordine și siguranță.

        La 7 și 45 de minute salvele de tun repetate și fluierele gardienilor i-au însoțit pe distinșii oaspeți către palatul de vară, unde pe un spațiu generos  era amenajat în mod artistic și cu deosebit gust estetic al treilea pavilion de primire, împodobit cu fotolii îmbrăcate în mătase , oglinzi imense și imagini din istorie în rame aurite, pe pereți.    

        Pe cele două străzi ce duceau la intrarea în oraș, la 20 de metri înălțime, erau construite cu multă ingeniozitate două bolți arcuite, în așa fel concepute, încât să lase impresia că au o marmoreană patină de vechime.

        Fixate pe patru socluri mari, bolțile coloanelor în formă de obelisc, se uneau în centru în cadre țesute din flori multicolore, iar în mijlocul lor erau instalate fotografiile, în dimensiuni mari, ale Țarului și Țarinei, încadrate de portretele Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, iar în centrul celor două bolți, sub formă de semilună, se afla Stema Rusiei și erau scrise urările:

TRĂIASCĂ RUSIA!  și DUMNEZEU SĂ-L OCROTEASCĂ PE ȚAR!

            Seara, la ora 7 și 50 de minute, printre miile de luminițe care străluceau ca niște mici steluțe, se zărește automobilul Țarului, cu care cei doi suverani se deplasau spre a lua  cina. În acele clipe portul arăta extraordinar de frumos! Pe vapoarele ce se legănau aproape de mal nu se mai vedeau catargele, coșurile de fum fiind învăluite de coloane de lumini și, parcă, pluteau pe un covor de lumini.

            Noaptea, la ora 10 și 30 de minute, tunurile au răsunat din nou și Țarul, cu suita, a părăsit portul cu mare fast, pe yahtul său.

______________________

 JAMANAG (TIMPUL)   Anul  E (adică, al VII-lea) nr.1831    G.BOLIS 5.18 Iunie 1914 COTIDIAN  NAȚIONAL Director proprietar : Misak Kociunian (kasim), Redactor Șef : Sarkis Kociunian, Director responsabil : Ardașes Kalpakjian

Traduce din limba armeană Arșaluis S. Gurău și Azadui  Benlian

                        Despre Garabet Pilibbosian, autorul articolului, puteți citi câteva informații în https://www.araratonline.com/un-premiu-bine-meritat/

One Response to RESTITUIRI | „ȚARUL RUSIEI LA KEOSTENGE”

  1. Gurau Arsaluis December 24, 2022 at 6:19 pm

    Multumesc celui (singurului) care a apreciat aceasta restituire, constand intr-un document vechi, inedit, despre un eveniment mai mult decat remarcabil de care a avut parte Constanta noastra acum 108 ani. Daca pe unii nu-i strabate nicio emotie la dezvaluirea unor documente – marturii ale faptului ca am insemnat candva si noi ceva pe lumea aceasta, poate ca nu sunt ei de vina -. Inca o data multumiri redactiei ARARAT si personal domnului Cazazian, care a considerat ca un astfel de inscris unic merita sa vada lumina tiparului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *