Mihai Stepan Cazazian

RESTITUIRI | Prof. Ing. Tacor Tacorian (1925-1980)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Am primit, zilele trecute, pe adresa de mail a redacție, un mesaj de la domnul Florian Tacorian care ne semnala că autorul articolului „UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN BUCUREȘTI LA 200 DE ANI și profesorii de origine armeană care au slujit la catedră”, semnat de Arpiar Sahaghian nu conținea informații despre prof. ing. Tacor Tacorian, fiind doar menționat, care a predat la Catedra de Geometrie Descriptiva si Desen Tehnic industrial. Cu toate acestea Arșag Bogdan Căuș publicase, în revista Ararat un portret al profesorului dar nu a mai apucat să-l includă în Dicționarul său „ Figuri de armeni din România”, ediția a II-a. La solicitarea noastră domnul Florian Tacorian, nepot al profesorului ne-a trimis materialul de mai jos, însoțit de fotografii, pentru care îi mulțumim și facem, peste timp, o restituire, sperăm noi utilă viitoarelor dicționare ce vor apare despre armenii ce au făcut cinste acestei țări.

M.S.

       Tacor Tacorian s-a născut în București la 12 iulie 1925, părinții lui fiind de origine armeană. Vartanes și Vartouhi Tacorian proveneau din Turcia, orașul Bitlis. Părinții lui au trebuit să emigreze în România, unde nu au avut o situație materiala bună, tatăl Vartanes lucrând ca cizmar. Tacor de multe ori după ce termina școala se ducea la atelier să-l ajute pe tatăl lui. Tacor a avut de asemenea o soră mai mare, pe nume Dirouhi Dorina.

      După absolvirea școlii primare, la școala „Sf. Silvestru”, Tacor a fost elev la Liceul „Mihai Viteazul” din București, după care a fost admis la Politehnica București, secția Electro-Mecanică. Fiind un student foarte muncitor a avut rezultate remarcabile. Tacor a devenit inginer în anul 1951 și în scurt timp inginer șef și apoi director la întreprinderea „Electromontaj”. De numele lui sunt legate proiectele unor termocentrale din zona Sadu. Totodată în această întreprindere a cunoscut-o pe Jeana Julieta cu care s-a căsătorit în anul 1954, având un băiat, Eduard Cristian.

      Pe lângă activitatea lui la Electromontaj, Tacor a fost desemnat totodata asistent la Catedra de Geometrie Descriptiva si Desen Tehnic 1, la Politehnica din București. Om de știința și cunoscător a șase limbi, dintre care trei orientale (armeana, turca, araba), Tacor a fost desemnat în 1956 de către statul român să conduca inițial în Turcia și apoi în Siria, Agențiile Comerciale Române aflate în țările respective, în vederea dezvoltării relațiilor economice. Misiunea lui în aceste țări a durat șapte ani, după care Tacor a revenit în România, reluîndu-și activitatea de cadru universitar la Politehnică. La scurt timp a devenit Șef de Lucrări apoi Conferențiar și Șeful Catedrei de Geometrie Descriptiva si Desen tehnic 1 din cadrul Politehnicii București. În această funcție de cadru universitar, Tacor a publicat lucrări științifice personal și în colaborare, bucurându-se de un interes larg atât în țară cât și în străinătate. Dintre aceste lucrări putem aminti “Geometrie Descriptivă și Desen Industrial”, autori J. Moncea, A.Saucan, T. Tacorian și A. Tomuta, „Desen Industrial Aplicatii”, autori T.Tacorian, S.Aldea, D.Marin, E Vasilescu, “Came pentru strunjirea de precizie pe strunguri automate”, autori D.Damcali, T.Tacorian, etc.

     Intelectual de o modestie proverbială, inginerul T. Tacorian a fost un exemplu demn de urmat, atât de studenții săi cât și de fiul sãu, Eduard Tacorian, la rându-i inginer și în prezent profesor de matematică în SUA.

Destinul însă s-a dovedit nemilos cu Tacor Tacorian, care s-a stins din viață în decembrie 1980, la vârsta de 55 ani.”

Florian TACORIAN

University of Florida, Student

One Response to RESTITUIRI | Prof. Ing. Tacor Tacorian (1925-1980)

  1. Gabriel Antonie Lazarovici March 18, 2023 at 5:06 pm

    Nu pot uita Geometria Descriptiva si Desenul Tehnic din anul I de facultate. În zona Sadu s-au realizat hidrocentrale. Niste bijuterii tehnice la aceea data. Sadu V era cea mai cunoscuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *