Mihai Stepan Cazazian

RESTITUIRI / Donație și perseverență

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dețineam o grafică în tuș /flowmaster de Cik  Damadian, reprezentând un portret a lui K. Zambaccian, executat în anul 1959, la cererea lui George Ivașcu, redactorul șef al revistei Contemporanul. E o grafică splendidă ! (aprecierea unui muzeograf). Prin anul 2011 am decis s-o donez muzeului Zambaccian, în care scop am înrămat-o. Naivitatea mea s-a izbit de meandrele hârțogăriilor impuse de un asemenea demers. Am fost rugat să redactez o mulțime de acte, memorii, referate, oferte etc care au necesitat mai multe drumuri la biroul muzeului care apoi, după un an, s-a mutat la Muzeul Colecțiilor. Aici un număr de drumuri și telefoane au izbutit să aducă tabloul în fața specialistului care și-a dat acordul. Dar a mai fost necesar si avizul comisiei. Așa a fost posibil întocmirea unui contract de donație, asta în al treilea an de la începutul demersurilor ! Apoi s-a procedat la autentificarea notarială a înscrisului. Acum calea era liberă pentru întocmirea procesului verbal de recepție si evaluare. Aveam acum un dosar respectabil. Ulterior am primit un fel de certificat de donator, ceva mai festiv, pe care nu stiu unde l-am adăpostit.

Singura condiție impusă de mine era sa fie expus la colecția din str. Muzeul K.Zambaccian. Asta a durat o vreme, când s-a ivit ocazia să se reorganizeze muzeul. Acum această grafică este expusă la Muzeul K. Zambaccian.

    Și astfel, printre maeștrii care împodobesc simezele muzeului este și o lucrare semnată de Cik Damadian al cărui centenar a fost amintit de numărul recent al revistei Nor Ghiank.

Se sperăm că se va putea reedita si albumul „ Bucuresti 78 desene” semnat de Cik Damadian.

ARPIAR S.