Mihai Stepan Cazazian

RESTITUIRI / Constantin Von Buchenthal (1842-1897)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Constantin Dobrowolsky Cavaler de Buchenthal a fost un mare latifundiar şi compozitor. Provenea din satul Dobronăuţi, situat la aproximativ 35 de km nord de Cernăuţi, în Bucovina, şi a absolvit Muzica şi Artele Frumoase, precum şi Dreptul la Viena. La Conservatorul din Viena a studiat pianul şi a fost elev al profesorului Josef Dachs.

          Operele lui Buchenthal au un puternic caracter naţional românesc şi au constituit componente esenţiale ale spectacolelor muzicale din Cernăuţi.

          Valsurile sale pentru pian – “Sunetele Carpaţilor” şi “Sunetele Patriei” – dedicate Baronului Von Mustatza, sunt păstrate astăzi în Arhiva Muzeului pentru istoria şi cultura evreilor din Cernăuţi.

          Constantin Von Buchenthal a fost implicat în politica ducatului Bucovinei şi a candidat în anul 1895 pentru Parlamentul de la Viena, pe lista marilor proprietari funciari. Construise şi un palat la Dobronăuţi, în care au avut loc multe evenimente culturale. Era poliglot, vorbea româna, germana, ucraineana, engleza, rusa şi italiana. Era frecvent vizitat de poetul şi profesorul pentru literatură şi istorie din Cernăuţi, Ernst Rudolf Neubauer, ale cărui versuri era interpretate la pian de gazdă.

          Constantin Von Buchenthal a decedat la 28 august 1897, la vârsta de 55 de ani, iar fratele său, Nikolaus (1840-1899), care era cu doi ani mai mare decât el, a rămas legat de locul natal din Dobronăuţi, fiind consilier comunal.

Suceava, martie 2019                           

Comunitatea armeană din Bucovina

  • 6
  •