Mihai Stepan Cazazian

Restaurarea Turnului Roșu din Suceava aproape de final

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Photo0484Vineri, 11 decembrie 2015, șantierul de la biserica armenească Sfântul Simeon din Suceava a fost vizitat de Înalt-Preasfinția Sa, Datev Hagopian, Episcopul Bisericii Apostolice Armenești din România. Alături, s-au aflat preoții Radu Holca și Azad Mandalian, preotul ortodox Constantin Ciupu, inginerul responsabil de proiect, doamna Iacoban, reprezentanta companiei care a accesat fondurile europene pentru acest proiect, și domnul Ioan Foit, președintele Uniunii Armenilor din Suceava, filiala Suceava.

Lucrările de restaurare ale Turnului Roșu sunt aproape finalizate, se procedează la ultimele retușări. La propunerea Înalt-Preasfinției Sale Datev Hagopian, clădirea din curtea bisericii, care va fi muzeu, va purta numele Catolicosului Vazken I, care a slujit cu credință Biserica Armenească timp de patru decenii și care și-a făcut pregătirea canonică timp de patruzeci de zile la Hagigadar, în anul 1943.

S-au întreprins vizite și la mănăstirile Zamca și Hagigadar, pentru care se vor accesa în viitor alte fonduri europene: la Zamca se dorește să se construiască un complex de locuințe sociale pentru călugări și pentru turiști, la Hagigadar se va reface casa în care au locuit cei care îngrijeau biserica (la Hagigadar s-au efectuat lucrările de până acum din fonduri private).

Sperăm că în viitor se vor restaura atât clădirea școlii cât și cea a orfelinatului din fonduri europene.

DSCN1362

Este vital ca aceste valoroase monumente istorice să păstreze caracteristicile de construcție ale veacurilor în care au fost ridicate! Căci fiecare veac are propriile sale trăsături arhitectonice și menținerea lor în bună stare semnifică păstrarea mesajului ctitorilor. Conform planului Turnului Roșu, care se află în Arhivele Naționale ale României filiala Suceava, acoperișul este înalt și suplu (fotografiile atestă acest fapt), existau nouă trepte, care, în timp, s-au deteriorat și au fost înlocuite cu pietre funerare armenești, aflate momentan în custodia preotului Constantin Ciupu, și deasupra fiecărei ferestre a Turnului exista câte un șir de cărămidă roșie în relief, care accentua numele “Turnului Roșu”.

turnu rosu

Acum se caută soluții pentru restaurarea mormintelor preoților Margos și Leon Popovici, care se află lângă biserica Sfântul Simeon

La inițiativa Uniunii Armenilor din România, filiala Suceava, se vor amplasa plăcuțe , atât în interiorul cât și în exteriorul bisericii și a Turnului, care să ateste fiecare porțiune de pământ armenesc, spre mulțumirea binefăcătorului armean Christea Hagi și a sufletelor care și-au regăsit odihna!

Corina Derla

14 decembrie 2015

plan turnu rosu

One Response to Restaurarea Turnului Roșu din Suceava aproape de final

  1. Calendar Ortodox December 29, 2015 at 10:06 pm

    Ati scris foarte frumos despre Restaurarea Turnului Ro?u din Suceava aproape de final