Restaurarea manastirii Zamca de la Suceava
În ziua de 17 noiembrie 2009 a avut loc la Suceava receptia lucrarilor de consolidare-restaurare a turnului clopotnitei ale Manastirii Zamca. Lucrarile au fost finantate de Guvernul României prin Ministerul Culturii si Cultelor – Directia Oficiului National al Monumentelor Istorice. Au participat oficialitati din partea Ministerul Culturii si Cultelor, Consiliul Judetean Suceava. Ca membrii ai comisiei de receptie din partea Arhiepiscopiei Armene au participat preotul acestei manastiri, Radu Krikor Holca, si dl. ing. Jirair Ghiulbenghian. De asemeni au fost prezenti ca invitati dl. Vartan Arachelian si preotul Torkom Mandalian. Lucrarile au fost realizate cu înalt profesionalism de firma Restaco.
Ansamblul Manastirii Zamca cuprinde Biserica Sf. Auxentie – a carei renovare-restaurare s-a încheiat în 2003, mai exact cladirea paraclis, si turnul clopotnitei. Biserica manastirii este mentionata la anul 1415, iar Paraclisul Sf. Grigore este construit în anul 1606. Reamintim ca în anul 1401 domnitorul Alexandru cel Bun a dat un Hrisov prin care acorda Episcopului armean de la acea vreme dreptul de a înfiinta o Episcopie cu scaunul la Suceava.
Spiritul tolerant al acestui mare voievod, valabil nu numai pentru comunitatea armenilor, se explica în fapt prin recunoasterea contributiei acestei etnii la bunul mers al treburilor economice din Moldova.
Numele de Zamca provine de la cuvîntul polon „zamek“ care înseamna cetate, fortificatie, denumire ce provine din timpul cînd au fost cantonati în manastire soldatii princepelui polon Sobiesky (1690), manastirea fiind în acele vremuri si un punct important de aparare al Sucevei.
Lucrarile de restaurare s-au desfasurat în mai multe etape. În anul 1975, la initiativa vrednicului de pomenire Patriarh si Catolicos Vasken I, si a demersurilor facute de I.P.S. Arhiepiscop Dirayr Mardichian s-au primit din partea Fundatiei Alec Mamoogian suma de 20.000 USD pentru începerea restaurarii. În anul 1996 au început lucrarile de proiectare, iar din anul 2000 lucrarile propriu-zise au început prin grija si directa implicare a Ministerului Culturii si Cultelor.
Unele lucrari au fost realizate prin grija Consiliului Eparhial si a unor sponsori de pe plan local si din diaspora. Am dori sa-i amintim pe dl. Gaizdag Ohanessian care a facut fîntîna din curte si dl. Onig Colaigian care a contribuit la restaurarea paraclisului.
Slujbele la manastire sînt oficiate de preotul Radu Krikor Holca.
Dupa receptia acestor lucrari, în functie de fondurile existente, va continua restaurarea manastirii la zidurile de incinta, sistematizarea curtii si paraclisul.
Speram ca în vara viitoare, cînd vom face resfintirea turnului, sa avem si clopote. Ne adresam, pe aceasta cale, celor interesati sa contribuie pentru clopotele Manastirii Zamca sa contacteze Arhiepiscopia Bisericii Armene. Totodata, avem promisiuni din partea primarului Sucevei pentru refacerea drumului de acces catre Manastire.
Vom face deasemeni demersuri pe lînga autoritati pentru introducerea în circuitul turistic-religios al Bucovinei si a Manastirii Zamca alaturi de celelalte manastiri din zona.
Înca o data Consiliul Eparhial îsi exprima multumirea fata de autoritatile locale si cele guvernamentale pentru ceea ce au facut pentru punerea în valoare a Manastirii Zamca, important monument istoric al comunitatii armene din România.
Consiliul Eparhial