Mihai Stepan Cazazian

REPORTERntv.ro : „Armenopolis, suflet armenesc“ este cel mai nou documentar dedicat armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

gherla-2013-aprilie-140

 vezi video

„Armenopolis, suflet armenesc” este o introducere în istoria armenilor care s-au stabilit pe meleaguri românești. Filmul ne invită în atmosfera singurului oraș baroc din România – orașul Gherla, din județul Cluj, numit odinioară Armenopolis.
Acesta a fost fondat de coloniștii armeni care au emigrat de-a lungul secolelor din Armenia în jurul Mării Negre. Documentarul a fost prezentat seara trecută, în avanpremieră, la Centrul Cultural Armean din Capitală.
„Iubesc foarte mult filmul și am considerat că acest oraș armenesc merită să fie cunoscut de toată lumea. Armenii sunt un popor cu totul deosebit care merită toată atenția“, a spus Elisabeta Bostan, producător „Armenopolis Suflet Armenesc“.
„Am simțit nevoia să știm mai multe despre Gherla, așa am descoperit o altfel de Gherla. Am fost emoționați de câtă frumusețe am putut vedea. Este un oraș-muzeu“, a afirmat Izabela Bostan Kevorkian, regizor „Armenopolis Suflet Armenesc“.
Nu doar povestea orașului îi captează atenția spectatorului, ci și coloana sonoră a peliculei ce poartă semnătura unuia dintre mai apreciați compozitori români de origine armeană.
„Simt armenește și muzica vine din interior. Prin muzică spun mai mult ceea ce simt decât prin vorbe“, a spus Capriel Dedeian, compozitor român de origine armeană.
„Atunci când am primit invitația și-am văzut “Armenopolis” am fost ferm convinsă că nu-i un oraș din România, ci că e un oraș din Armenia. A reușit să surprindă o esență într-un anumit context – practic armenii au supraviețuit într-un loc în care nu erau singura minoritate sau erau de fapt o minoritate, împreună cu o majoritate, într-o țară de altă majoritate și mie cred că asta mi s-a părut cel mai interesant“, a spus Irina Margareta Nistor, critic de film.
Premiera filmului-documentar “Armenopolis, suflet armenesc” va avea loc pe 5 iulie, la Cluj.