Redactor

REPORTAJ / O călătorie de neuitat și întîlniri cu armenii din Europa

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Am început călătoria spre Parlamentul European de la Strasbourg! Prima oprire: Budapesta, orașul unde istoricul și contemporanul se amestecă cu cosmopolitul.Cursul călătoriei noastre a ajuns la Budapesta, capitala Ungariei. Pe timp de seară am avut prilejul de a vizita cele mai cunoscute obiective turistice, care fascinează atât prin etatea lor istorică, precum și prin stilul arhitectural unic. Am avut ocazia să o întâlnim pe Ermone Zabel Martaian, membră a comunității armene locale, ce ne-a oferit informații despre activitățile culturale desfășurate. A fost facil să conchidem că armenii din această zonă au reușit cu succes să conserve elementele cutumiare specifice orientului, pe care astăzi le promovează printr-un vast program de evenimente, pentru a aduce în atenția publicului frumusețea și unicitatea spiritului armenesc.

Stefana Agop și Ermone Martaian la Budapesta

Am rămas cu amintiri frumoase în urma vizitei de la Milano, unul dintre principalele orașe ale Italiei de nord. Acest frumos oraș este recunoscut ca una din capitalele modei și design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasă prin casele de modă celebre și magazinele cochete din cadrul galeriilor comerciale Vittorio Emanuele II din Piața Domului. Am rămas plăcut surprinși de întâlnirea cu doamna Narine Tchilinguirian la Milano, faimos bijutier de origine armeană. Ne-a împărtășit că meseria pe care o practică necesită multă migală, deoarece utilizează motive armenești realizate până în cel mai mic detaliu.

Proiectul ArmenIS a ajuns cunoscut pe plan internațional și în cadrul comunității armeane din Strasbourg, reprezentanții aceșteia rămânând impresionați de multitudinea de activități realizate. Diversitatea culturală devine dezideratul promovat de asociația Areg. Am avut onoarea de a le cunoaște pe doamnele Gayane Manasian și Meline Nadjarian, fondatoarele acestei organizații ce promovează cultura și civilizația armeană prin intermediul cursurilor realizare, dar și prin participarea la programele internaționale întreprinse de Ministerul Diasporei din Armenia – Ari Tun și Spiurk.

Intîlnire cu membri asociației armenești Areg din Strasbourg

alături de reprezentanții asociației Maison Socio-Culturelle Arménienne din Strasbourg

Poposind în frumosul oraș francez am descoperit o asociație ce se dedică organizării de evenimente culturale cum ar fi festivalurile interetnice și concertele cu artiști de origine armeană. Am avut onoarea de a-i cunoaște pe reprezentanții asociației Maison Socio-Culturelle Arménienne din Strasbourg și de a le împărtăși reușita proiectului nostru.

În călătoria noastră am făcut un popas la Biserica Armenească din Praga, curioși fiind de a observa detaliile arhitecturale ale frumosului edificiu. Am fost întâmpinați de Ambasadorul Armeniei în Praga, domnul Tigran Seiranian, și de domnul Hakob Asatryan, redactor șef al publicației Orer. A fost o onoare să discutăm cu reprezentanții comunității armene și să le prezentăm câteva detalii despre proiectul ArmenIS – Identități ale trecutului. Ajunși la Praga, le-am împărtășit reprezentanților comunității armene despre proiectul ArmenIS – Identități ale trecutului. Am rămas plăcut surprinși de faptul că în publicația Orer apăruse un articol despre importanța Bisericii Armene din Iași pentru comunitatea locală, evidențiind faptul că este considerată a fi prima atestare documentară a armenilor din acest oraș pitoresc.
 
Maria Crețu
membru al echipei de proiect ArmenIS-identități ale trecutului
 

La Praga