Mihai Stepan Cazazian

Renașterea vechilor simboluri armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC01918

Datorită invitatei noastre dragi de la Budapesta, a artistei Ermone-Zabel Martaian suntem părtași la un eveniment artistic deosebit, cu totul și cu totul aparte, de o frumusețe rară. Această călătorie în timp și spațiu, călătorie în stravechea cultură creștină armeană, Armenia fiind prima țară creștină din lume, este efectuată de o doamnă tânără și frumoasă, cu capacități artistice deosebite, care pur și simplu s-a regăsit în acest univers complex și nobil. Ceea ce pare să nu fie cu totul întâmplător, deoarece artista este descendenta unei familii de armeni refugiate în România la  începutul secolului trecut în timpul genocidului armean și stabilită în Gherla. Familia a prins rădăcini în acest splendid oraș baroc construit cu secole în urmă de catre armeni, iar Ermone cu mama româncă si tată armean a petrecut copilăria în acest oraș multicultural. A facut cunostiință atât cu cultura  română cât și cu limba și cultura armeană. Acum trăiește la Budapesta și învață limba maghiară.

Destin tipic transilvănean – putem spune.DSC01938

Destin transilvănean ceea ce se reflectă și în miniaturile sale, reprezentând o combinație reușită a acestori culturi diferite. Datorită peregrinărilor sale la mănăstirea Nicula a facut cunoștiință cu arta picturii pe sticlă cu ulei, întrodusă de catre meșteri germani la începutul secolului al 19-lea, iar răsfoind vechile cărți bisericești armene, codexele scrise și desenate în mănăstiri de către călugări, și inspirandu-se de tematica și reprezentările specifice ale miniaturilor  străvechi a dat naștere unui nou gen de artă. Străvechile reprezentări creștine și simbolurile armenești prind viața pe icoanele din jurul nostru, cu o precizie și pricepere deosebită, datorită atât talentului cât și afinității sufletești ale artistei. Ermone a reușit să creeze o armonie perfectă între tehnica folosită și tematica specific armenească, dându-ne posibilitatea cunoașterii unei culturi străvechi și nobile.

Németh Júlia

Cluj-Napoca,18.02.2015

Textul a fost prezentat la data de 18. Februarie 2015. la Galeria Breslei Barabás Miklós (Cluj-Napoca, str. Kogalniceanu 27.) la vernisajul expoziției artistei Ermone-Zabel Martaian .

DSC01947