Mihai Stepan Cazazian

Renaștere…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 
Poate părea puțin, însă, încet-încet, armenii Bucovinei încep să-și recapete locul pe care îl merită în peisajul zonei.
 
Pe 4 aprilie, patru membri ai Comisiei Europene de Avizare pentru minorități au ținut neapărat să se întâlnească cu reprezentanții comunităților etnice din Bucovina. În acest context, Uniunea Armenilor din România, sucursala Suceava, m-a delegat pentru a reprezenta comunitatea armenilor la această întrevedere.
 
Pot spune că armenii au fost surpriza după-amiezii (în paranteză fie spus, întâlnirea a avut loc în jurul orelor 17, la mansarda teatrului sucevean recent-înființat ”Matei Vișniec”). Am încercat să rezum ”renașterea” armenească din Bucovina, efortul susținut și încăpățânarea cu care își promovează moștenirea culturală, dorința de a căuta ajutor pentru promovarea proiectelor comunității, încurajarea membrilor de a se implica în toate activitățile, de a-și oferi sprijinul și sfatul pentru ca lucrurile să funcționeze bine.
 
Au fost încântați să audă că armenii din Suceava au avut șapte biserici și că se îngrijesc de cele patru, câte au mai rămas. Le-am povestit că armenii sunt considerați părinții acestei regiuni care, alături de celelalte etnii, au construit o bijuterie de oraș, cândva… Au fost informați despre proiectele frumoase care se derulează din anul 2011, despre curajul acestor oameni de a se implica. Dar, dacă acest lucru a fost posibil odată, cred că e posibil și acum, mai mult ca niciodată!
 
Vorbele, însă, nu sunt suficiente! Nu e destul să ne vedem la evenimente și să salvăm aparențele! Fiecare putem face ceva pentru comunitate, iar aceste idei trebuie să fie neapărat adunate într-o strategie prioritară a județului Suceava, pentru a fi puse în practică. Este important ca toți copiii să învețe la școală despre etniile din țară și din fiecare regiune (armenii au derulat și derulează un asemenea proiect, deschizându-și larg porțile copiiilor dornici să afle despre istoria și civilizația lor pe aceste meleaguri), astfel să crească gradul de toleranță, de înțelegere, de sprijin.
 
Voi prelua corespondența cu acei domni de la Comisia Europeană și, pentru a primi sprijin, trebuie să facem, în sfârșit, mai mult pentru a primi sprijinul de care avem nevoie. Acest lucru nu este valabil doar pentru comunitatea armenească a Bucovinei, ci și pentru armenii din întreaga țară! 
 
Renașterea depinde în întregime de noi! Dacă noi nu dorim, nimeni nu ne poate ajuta! Dacă noi nu ne cerem drepturile, nimeni nu ne va apăra!
 
Mă simt onorată că mă considerați ca aparținând comunității dvs!
 
Vă urez Sărbători Pascale fericite!
 
Corina DERLA