Mihai Stepan Cazazian

REMEMBER | «Pe aici au trecut turcii, dar nu vor mai trece niciodată». Acum 30 de ani, în această zi se deschidea «Drumul vieții»

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 18 mai 1992, inelul mortal al blocadei din Arțakh a fost spart. Regiunea Lacin a fost eliberată (provincia Aghahechk, parte a provinciei Syunik, din secolul al XIII-lea – Kașatah) și orașul Lacin (Berdzor). Eliberarea Lacinului a devenit sfârșitul logic al operațiunii strategice Șuși-Lacin, restabilind legăturile cu Mama Armenia. „Drumul vieții” nu a fost doar un nume dat coridorului Arțakh-Republica Armenia. Nagorno-Karabakh se afla într-o situație dificilă, deoarece nu exista energie electrică sau gaz, iar cantitatea minimă necesară de muniție, alimente, medicamente și combustibil era transportată de forțele aviației civile.

Potrivit unor surse militare, după ce au oprit înaintarea inamicului la periferia de sud-vest a orașului Stepanakert, după eliberarea orașului Șuși, detașamentele de voluntari ale FAA (Forțele de Autoapărare) au lansat o operațiune militară de deschidere a drumului Șuși-Lacin-Zabukh.

Conform planului de luptă, înaintarea urma să se efectueze pe partea dreaptă și stângă a autostrăzii. La operațiune participă detașamentele 2, 5, 6 de voluntari ale FAA, diferite detașamente de voluntari veniți din Aygestan, Khnațakh, Dahrav, Aknaghbyur, Avetaranoț, Sarinșen, Karintak, Șoș, Berdadzor, precum și din Armenia.

Pe 17 mai, forțele armene au preluat controlul asupra satelor Țakhkadzor, Kanaci Tala, Mețșen, Hinșen, Yeghțahoh din subregiunea Berdadzor. Pe 18 mai, formațiunile FAA și detașamente de voluntari intră în Berdzor (Lacin), apoi ajung la granița de stat a Republicii Armenia, deschizând către Goris „Coridorul umanitar” care leagă Arțakhul de Armenia.

Pentru a restabili inițiativa strategică pierdută după deschiderea coridorului, Comandamentul Forțelor Armate din Azerbaidjan plănuiește un atac major în octombrie în părțile de sud și de nord ale coridorului. Unitățile armene care apără granițele Hadrutului contraatacă pe linia sudică a frontului împotriva inamicului. În cursul luptelor fierbinți, forțele armene au reușit să slăbească inamicul, iar apoi, ca urmare a contraatacului, au preluat poziții puternice, forțând inamicul să se retragă în adâncurile regiunii Ghubatlu. Operațiunile militare întreprinse de FAA în direcția sud se încheie cu succes. Neacceptând înfrângerea sa, de data aceasta inamicul începe operațiuni de luptă activă în nordul coridorului, în direcția muntelui Ghoceaz. Luptătorii armeni pentru libertate, însă, au respins cu succes toate atacurile inamicului, și-au dezvoltat înaintarea, eliberând satul Hrmanlar, iar apoi au neutralizat unitățile militare situate în satul Mazmazak.

Datorită acțiunilor militare decisive întreprinse de forțele armene, drumul Stepanakert-Lacin-Goris a fost asigurat.

https://ok.ru/video/738967359828

Cu ani în urmă, documentarul „Unirea” ( șters de canalul Youtube !) al lui Samvel Tadevosyan despre eliberarea Berdzor (Lacin) a fost prezentat publicului, unde au fost arătate pentru prima dată mărturiile surselor turcești despre eliberarea Lacinului, precum și imagini exclusive din filmări despre operațiunea Hogealu. În special, a fost folosit videoclipul de 16 minute al eroului național azer, jurnalistul militar Chingiz Mustafayev, unde acesta descrie modul în care militanții azeri demoralizați fug din Lacin panicați fiind, chiar și atunci când sunt avertizați că există un ordin de a fi împușcați dacă părăsesc Lacinul.

„Vă rog, întoarceți-vă, Cinghiz, unde fugiți? Aveți ordin de retragere?” – se aude în film (de la 45:12).

„Pe 18 mai 1992, Armenia și Arțakh erau legate prin coridorul Lacin. După o blocadă de trei ani, forțele de autoapărare din Arțakh au fost nevoite să deschidă un nou drum pentru a intra în Lacin, deoarece azerii au aruncat în aer singurul pod, apoi au plecat. Filmul demonstrează prin dovezi clare falsele informații din Azerbaidjan cum că armenii au comis un masacru în Lacin. Am văzut personal și filmat Lacinul nou eliberat, ca parte a echipei lui “Dușman Vartan”. Pe vremea aceea, în Lacin era orice, înafară de turci”, asigura regizorul în timpul prezentării filmului.

Fost ministru al Apărării al RA, erou al Arțakhului, Seyran Ohanyan, spune în film. „Îmi amintesc pe 18 mai 1992, când treceam drumul împreună cu diferite detașamente, inclusiv civili, am intrat în Lacin, era complet gol. Personal, am mers până la granița Karvacearului, în fiecare sat, cu excepția câinilor lăsați nesupravegheați, nu am văzut niciun om. Vasăzică oamenii au plecat spontan, de bunăvoie”.

Trecând dinspre sfera geografică, militaro-politică către un alt domeniu, trebuie remarcat că operațiunea Berdzor a purtat în sine ideea unificării, care a fost piatra de temelie a mișcării Karabakh, idee a cărei restaurare este un imperativ pur moral, psihologic și intern în ziua de azi.

_______________

*- preluat și tradus de Cristina Manian de pe site-ul Aparaj, 18.05.2020