Redactor

REMEMBER | Despre PRIETENII ANDEI CĂLUGĂREANU, care au omagiat-o, la BIBLIOTECA ARMENEASCĂ…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

   Se sting, treptat, interpreți ai folk-ului și actori. Să ne amintim de cei

ce au omagiat-o pe Anda Călugăreanu, la Biblioteca noastră Dudian.

    Joi-24 octombrie 1996-ora 18,00. Serata ÎMPREUNĂ CU ANDA-50 ANI (de la naștere). Cantautorul folk Doru Stănculescu (decedat pe 23 august 2021) înainte de a intra în rol, sorbise o țigară pe hol. A revenit după ce flautistul lui, Sorin Minghiat povestea ceva. A cântat legendar piesa lui Ai Hai!, la muzicuța ce ieșise din suportul umeral. Imediat, actorul Florian Pittiș s-a ridicat de pe scaun și i-a ținut, lui Doru, muzicuța la gura folkistului, pe toată durata cântecului. Fotografiile de atunci imortalizează acest moment unic și prietenesc.

Actorul Florian Pittiș (decedat pe 5 august 2007) a prezentat amintiri despre sărbătorita Anda, nerecitând, spunând că îi e tare dor să meargă pe Intrarea Florilor și să o întâlnească pe Anda, decât să ajungă la Intrarea Anda Călugăreanu și să nu o vadă…pe colega lui de scenă și microfon la TVR1 și la Cenaclul Flacăra.

Compozitorul Cornel Fugaru (decedat pe 13 iulie 2011), însoțit de puștiul său, a scos în evidență faptul că domnia sa a lansat-o pe Anda, ci nu actorul Mircea Crișan. Fapt contrazis de folkistul Doru Stănculescu și de actorul Florian Pittiș, într-un dialog amical. Seara s-a încheiat cu gândurile soțului Andei și cu imagini video.

    Duminică-24 octombrie 2006-ora 12.00. Întâlnirea ÎMPREUNA CU ANDA-60 ANI (de la naștere). Cu frații Mentzel, cu fiica Andei, cu scriitorul Grid Modorcea, cu poetul Varujan Vosganian.

Dar și cu solista de muzică ușoară retro-moderator tv Lucky Marinescu (decedată la 10 ianuarie 2018) și cu regizoarea-profesoară universitară Ileana Berlogea (decedată la 16 octombrie 2002). Dinamică precum sărbătorita, doamna Lucky a relatat clipe în care Anda era admirată de dânsa, prin talentul și voința sa de a fi cea mai cea…în carieră. Profesoara Ileana Berlogea, prin căldura vocii sale, sublinia elemente de pedagogie și de devotament ale sărbătoritei, apreciind-o ca prietenă și artistă totodată… Evenimentul s-a încheiat cu lansarea Suplimentului Ararat: ANDA-UN ARTIST COMPLEX, supliment artistic de 4 pagini A3, scris și poetizat de frații Mihail Țăpligă-Dăneț și Dan Țăpligă-Dăneț.

    Cei ce au inițiat și au realizat aceste omagii andacălugărene la Bibliotecă, în memoria mamei lor, se semnează și vă amintesc că în 2022 se împlinesc 30 ani (3 decenii) de la Adormirea Andei. Mulți dintre prietenii ei sunt deja lângă Ea: Stela Popescu, Dan Andrei Aldea, Nicu Constantin, Mădălina Manole, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Valeriu Sterian, Leopoldina Bălănuță, Ion Lucian, Toma Caragiu, Jorj Voicu, Dan Tufaru, Adrian Păunescu, Valeriu Penișoară, Gil Ioniță, Ilie Micolov, George Stanca, George Țărnea etc.

   MIHAIL ȚĂPLIGĂ-DĂNEȚ

   DAN ȚĂPLIGĂ-DĂNEȚ