Lanis Sahazizian

Relațiile economice dintre Armenia și Canada, un bilanț prezentat de ambasadorul Armen Yeganian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

maxresdefault
De curând, Ambasadorul Republicii Armenia în Canada, Dl. Armen Yeganian a scris un articol pentru “Diplomat Magazine” din Ottawa, articol în care Ambasadorul Armeniei s-a ocupat de relațiile economice dintre Armenia și Canada.
De la început, Ambasadorul Armeniei a menționat că între Armenia și Canada există acorduri comerciale, de promovare și protecție a investițiilor, de excludere a dublei taxari vamale și altele, toate constituie o bază legală pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări.
Trecand la prezentarea în detaliu a acestor relații, Dl. Armen Yegaian a menționat că în prezent compania minieră canadiană “Dundee Precious Metals” operează în Armenia înca din 1990, în domeniul exploatării aurului. Această companie canadiană a fost una dintre cele mai mari investitoare în Armenia, cu 116 milioane USD in 2012 și cu 58 milioane USD în 2013.
Desigur, colaborarea în domeniul minier nu este singura ramură a schimburilor economice dintre cele două țări. Astfel,anul trecut (2013) Armenia a exportat în Canada bunuri în valoare de 95 milioane dolari și a importat mărfuri de 44 milioane dolari. Mineralele și textilele au constituit baza exporturilor armene iar carnea și produsele din carne, hârtia, medicamentele și sculele industriale au reprezentat grosul importurilor din Canada.
Dl. A. Yegaian a mai menționat că Armenia are o mică industrie de bijuterii, industrie ce se bucură de aprecierea canadienilor. Aceasta a facut ca pe la mijlocul anilor 2000 – 2010, experții armeni să ajute la construirea și dezvoltarea producției de pietre prețioase (diamante) în nordul Canadei, la Yellowknife.
Ambasadorul Armeniei a mai menționat că în prezent sunt mari speranțe pentru dezvoltarea cooperării în domeniul informaticii. Pionieră în dezvoltarea relațiilor în domeniul informaticii a fost compania “MacadamianTechnology”, companie specializată în dezvoltarea de programe pentru computer care a stabilit un sediu în Erevan. Acest sediu a început să funcționeze cu un singur specialist iar astăzi are 70 de salariați. Această reprezentanță a fost parte din echipa care a dezvoltat aplicații pentru vestitul Blackberry 10.
Pentru o țară mică cum este Armenia, dezvoltarea programelor pentru computer reprezintă un asset important pentru economie. Această realitate este înteleasă de conducerea Armeniei care a dedicat un rol important dezvoltării educației (la toate nivelele) în domeniul informaticii. Astfel, in 2011, s-a deschis în Erevan “TUMO Center” pentru tehnologie creatoare care oferă educație în IT pentru copii de varstă de la 12 până la 18 ani.
Prezența marilor companii cum ar fi Microsoft, Synopsys, Synergy și altele în Armenia, reprezintă alt factor important în pregătirea noilor generații în domeniul informaticii.
Armenia este de asemenea extrem de interesată în dezvoltarea unor relații de cooperare cu Canada în domeniul aviației civile. Autorul articolului a mai adaugat ca din Oct. 2013, Armenia a adoptat politica cerului deschis. Mai mult, Aeroportul Zvartnots, aeroportul Erevanului, are toate calitățile ca să poata deveni un important centru (hub) pentru zborurile ce leaga Europa cu Asia sau OrientulApropiat.
Ambasadorul ArmenYeganian a mai menționat că Armenia are în prezent o serie de tratate de “free trade” cu multe state și de asemenea, întelegeri economice cu U.S.A., Canada, Japonia și Uniunea Europeană pentru taxe vamale preferențiale/scazute.
Dl. A. Yeganian a incheiat articolul său spunând că Armenia depune toate eforturile pentru construirea unei economii libere, de piață care,incluzând tradiția antreprenorială a armenilor poate deveni un partener economic valoros pentru toate țările ce au sau vor să aibe relații amicale cu țara sa.
Lanis Anton Șahazizian
Toronto