Mihai Stepan Cazazian

Regizorul FATIH AKÎN amenințat de naționaliștii turci pentru filmul ce se referă la Genocid

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Director Fatih Akin attends the "Soul Kitchen" premiere at the Sala Grande during the 66th Venice Film Festival

(photo by REUTERS/Alessandro Bianchi)

Un grup ultranaționalist turc, l-a amenințat pe renumitul regizor turco-german Fatih Akîn, pentru filmul său ce se va proiecta în curând „The Cut” care explorează teme legate de genocidul armean.
O revistă numită „Otuken” publicație a Asociației Turanice Turce, a publicat o declarație pe site-ul său spunând că nu va permite ca filmul să fie proiectat în Turcia după ce a descoperit că regizorul turco-german a acordat un interviu publicației armene AGOS.
„Noi avertizăm deschis ziarul AGOS al fasciștilor armeni și așa zișilor intelectuali.” se spune în mesaj. „ Acest film nu va fi proiectat în nici un cinematograf din Turcia. Noi urmărim evenimentele cu cagulele noastre albe și cu steagurile azere”.
Cagulele albe sunt o referință clară la asasinarea jurnalistului armean Hrant Dink, care a fost ucis în plină zi la Istanbul la 19 ianuarie 2007, iar asasinul, Ogun Samast, purta o cagulă albă atunci când a tras în redactorul șef al AGOS-ului.
În noul film a lui Akîn, Taar Rahim, un actor francez de origine algeriană, joacă rolul unui armean ce trăiește la Mardin, în sud-estul Turciei, și care supraviețuiește genocidului din 1915 și începe o călătorie care îl duce în America în căutarea celor două fiice ale sale.
Ultranaționaliștii turci au pretins că filmul „este un prim pas din cei câțiva pe care trebuie să-i facă Turcia ca să accepte minciuna cu așa zisul genocid”, se spune în declarație.
Filmul va fi pe ecrane în toamna aceasta, după ce va fi prezentat la festivalul internațional al filmului de la Veneția.

(ASBAREZ) trad.a.s.

Vezi interviul despre filmul „The Cut” pe araratonline.com