Szekely Csaba

Regal de muzică clasică…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…la Gherla cu dirijorul corului Catedralei Armeano-Catolice în prim plan

                    În municipiul Gherla continuă seria concertelor estivale, spre bucuria şi satisfacţia amatorilor de muzică clasică. Organizatorii oferă şi în această vară un bogat program de manifestări artistice, aşa cum a fost şi în weekendul trecut, cînd în cadrul celei de a II-a ediţii a Festivalului Armenopolis în frumoasa Biserică Romano-Catolică (Franciscană) a avut loc o reuşită seară de muzică clasică. Reprezentaţia a debutat cu o surpriză plăcută, micuţul de 7 ani, Ştefan Rus oferind publicului un recital de excepţie la pian. În repertoriul talentatului instrumentist au figurat piesele Sonatina de L.V. Beethoven, Menuet de J.S. Bach şi Studiu de C. Czerny. Avînd în vedere că elevul de clasa a II-a studiază pianul doar de doi ani, interpretarea lui sigură a atras simpatia şi aprecierile asistenţei care a umplut pînă la refuz lăcaşul de  cult de pe strada Bobîlna, reabilitată recent.

A urmat evoluţia de înaltă clasă al dirijorului corurilor bisericilor armeneşti şi romano-catolici din localitate, clujeanul  Molnár Árpád, care la orgă a interpretat trei piese ale compozitorilor J.S. Bach, J. Pachelbel şi D.N. Johnson,  dînsul mai susţinînd un concert în biserica respectivă şi în luna  iulie. Domnia sa se bucură deja de popularitate în urbea de pe Someş, de 12 ani slujind programul muzical al slujbelor duminicale din bisericile Armeano-Catolică şi Romano-Catolică.

Evenimentul de muzică clasică de la Gherla a avut parte şi de oaspeţi clujeni,  prezenţi în premieră în fostul Armenopolis. Este vorba de  cunoscutul cvintet de alămuri  „Transilvania Philarmonic Brass” din Cluj-Napoca,  o formaţie deosebit de valoroasă, formată din 5 instrumentişti, care a constituit sarea şi piperul manifesatărilor cultural-artistice ale Festivalului Armenopolis. Aplauzele frenetice ale melomanilor gherleni de la sfîrşitul concertului spune mult despre măiestria celor 5 muzicieni ai grupului clujeni, care au promis că vor mai reveni în oraşul  de pe Someş.

        La concertul de muzică clasică din Biserica Romano-Catolică Gherla au asistat şi membrii delegaţiei oraşului Forcheim din Germania, localitate înfrăţită cu municipiul Gherla, care, la fel, au avut numai cuvinte elogioase la adresa interpreţilor.

Szekely Csaba