Mihai Stepan Cazazian

Reevaluarea moștenirii spirituale, istorice și culturale a Eparhiei Armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ședință foto

 

             Episcopia armeană din România s-a înfiinţat în anul 1401, în oraşul Suceava, tot acolo fiind şi Scaunul Eparhial. Ulterior, Scaunul Eparhial a fost mutat la Bucureşti. Actualmente, Catedrala Sfinții Arhangheli  “Mihail și Gavriil” din Bucureşti este Scaunul Eparhial.

             Cu o istorie de aproape un mileniu şi fiind cea mai veche comunitate armeană din Europa, armenii au construit numeroase biserici, mănăstiri, şcoli, diferite lăcaşe de cult, au lăsat o moştenire spirituală imensă.

             Astăzi, în România există în jur de 18 biserici, două mănăstiri, o cetate şi opt cimitire. Există un material bogat, care nu este pe deplin studiat. În Bucureşti funţionează un muzeu şi o bibliotecă vastă, unde se păstrează aproape 2000 de cărţi foarte vechi, 200-300 icoane (din perioada pre-Hovnataniană), icoane cum nici la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin nu există, obiecte de cult (potire, cădelniţe, sfeşnice, odăjdii etc), 7 cortine pentru altar de o mare valoare, aproximativ 60 de manuscrise, o arhivă de peste 300 de ani, mir de 400 de ani.

Mariam Vardanian și Siranuş Manukian alături de Episcopul Datev Hagopian

             Fiind ales al 42-lea  Întăistătător al Eparhiei Armene din România, Preasfinția Sa  Episcopul Datev Hagopian şi-a propus fotografierea tuturor icoanelor, odăjdiilor, cădelniţelor, potirelor, sfeşnicelor şi a celorlalte obiecte bisericeşti, pietre tombale şi monumente funerare, toată moştenirea materială şi spirituală, pentru a fi studiate şi editate. Pentru realizarea acestui obiectiv, începând din anul 2013, la Bucureşti au fost invitaţi o serie de specialişti care au studiat materialul existent, manuscrisele, arhiva, au fotografiat şi, în anumite cazuri, au şi reparat şi restaurat obiectele deteriorate.

             Dintre aceşti specialişti putem enumera o seamă de personalităţi marcante în domeniul culturii şi artelor, cum ar fi Levon Ciugaszian, profesor universitar, care a fost în România, pentru a studia şi a înregistra obiectele de cult şi de artă existente în bisericile şi muzeele armene încă neexplorate: Hrair  Baze, celebru fotograf din Canada, de origine armeană, care periodic a fost invitat de către Eparhia Armeană şi a fotografiat aproape 80% din patrimoniu. Pentru anul 2018 este preconizată editarea unui album, sub patronajul Secretariatului de Stat pentru Culte din România, în care va fi ilustrat tot tezaurul spiritual şi cultural moştenit. De menţionat este faptul că la începutul acestui an, a fost lansată lucrarea monumentală, cu titlul KHACIKAR, de 516 pagini, a acestui mare fotograf, care cuprinde fotografiile Khacikar-urilor din Republica Armenia şi Armenia Apuseană, Cilicia, Arţakh, Nahigevan, Giavahk. Albumul a avut un mare succes atât în Armenia, cât şi în Diaspora. Au mai fost la București Lilit Khaciatrian, fotograf, designer, grafician, care actualmente lucrează la editarea cărţilor Muzeului de Istorie din Erevan, Armenia. Mariam Vardanian critic de artă, Siranuş Manukian, doctorand în artă (acestea două din urmă lucrează la catedra de istorie a Universității de Stat din Erevan), Armenia, şi mulţi alţii.

            Aceşti cercetători enumeraţi au scris şi tipărit lucrări în diferite publicații din Europa despre studiile efectuate în România, au ţinut conferinţe la diferite catedre de armenologie.

fotograful Hrair Baze oferind un album al său domnului Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte

 

             Dorinţa şi ţelul PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, este nu doar de a studia întreg tezaurul Eparhiei, ci şi de a-l face accesibil pentru toţi cercetătorii sosiţi din întreaga lume, pentru a publica rezultatul cercetărilor, a scrie articole în diferite limbi, pentru a scoate la lumina zilei acest colosal patrimoniu cultural şi pentru a-l prezenta cu o înaltă ţinută ştiinţifică.

             Cu ajutorul lui Dumnezeu, aceste lucrări vor fi de durată, însă primul rezultat important, palpabil, vizibil, va fi editarea susmenţionatului album-foto în anul următor – 2018.

                                                                       

 Biroul de presă al Eparhiei Armene din România