Eduard Antonian

“RECUNOAȘTEREA INDEPENDENȚEI REPUBLICII ARȚAKH ESTE DOAR O CHESTIUNE DE TIMP…”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

/ Interviu în exclusivitate, pentru Revista Ararat, cu E.S.Masis Maylian, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Arțakh

E.A – Excelenta Voastra, dupa cum stiti vin din Bucuresti si as vrea sa va informez ca noi in România suntem o comunitate mica de armeni in jur de 3000 de oameni, dar incercam si reusim sa ne pastram traditiile, cultura si obiceiurile. Cu toate acestea suntem foarte activi nu numai in Romania ci si in intreaga Diaspora. Avem dealtfel si doua publicatii armenesti “Ararat” si “Nor Ghiank” in limbile armeana si romana si ne straduim sa pastram viu spiritul stramosilor nostri. De la bun inceput as vrea sa va sigur si să va dovedesc  prin revistele ce le-am adus acum ca sufletul nostru al celor din Romania este alaturi de armenii din Arțakh prin articolele ce le scriem, prin activitatile noastre in cadrul comunitatii. Chiar de curand am avut la Bucuresti o actiune culturala prin care am celebrat 30 de ani de la începutul Miscarii pentru Karabagh, o conferinta publica. In acest context, as vrea sa va intreb, mai concret, in afara de discutii si conferinte, cum am putea noi, armenii din Diaspora sa sprijinim mai puternic cauza Arțakhului?

M.M- Pentru inceput as vrea sa va doresc bun venit la Dvs.acasa. Pentru noi este foarte importanta vizita Dvs. Daca noi ne intalnim astazi este datoria noastra. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre un jurnalist armean din Diapora prin intermediul căruia ne putem face mai bine auzita vocea. Efortul vostru ca armeni de oriunde in lume este admirabil atat pentru noi cat si pentru Armenia. Credem ca daca atat Arțakh cat si Armenia vor fi intarite prin eforturile Dvs. din Diaspora toate acestea vor contribui la stabilitatea noastra ca popor ca tara. Noi astazi avem legaturi extinse cu toate comunitatile armenesti din Diaspora. Atat la nivel oficial cat si personal.

E.A- La nivel geostrategic actual, ce credeti, s-ar putea face o paralela intre Romania si Republica Moldova ca si intre Republica Armenia si Arțakh, ținând cont ca anul acesta ambele tari sarbatoresc Centenarul ?

M.M- Desi exista numeroase similitudini cele doua situatii au contexte politice si geostrategice diferite. Deci nu prea putem face o paralela. Moldova este un stat independent recunoscut de intreaga lume inclusiv de România. In trecut fortele politice din Moldova au pus intrebarea respectivă iar acest fapt dupa cum bine stiti a dus la razboiul din Transnistria. Dar daca exista dorinta de Unire, indiferent in lume, este o chestiune ce trebuie decisa de cetatenii ambelor parti, tari implicate. Stiti bine ca sarbatorim 30 de ani de la Miscarea Karabagh. Cand a inceput Miscarea, dorinta poporului armean a fost reunirea cu Artsakh. La acel moment sistemul sovietic legislativ ne permitea sa iesim teoretic de sub tutela azera, dar practic nu a fost asa. Stiti ce a urmat. Dar in sufletul poporului armean a ramas aceasta dorinta.  Însă pentru a ajunge la acest obiectiv, Unirea cu Armenia cel mai important pas este ca sa fim recunoscuti la nivel international ca stat, Republică, independenți. Dupa ce conflictul de aici se va stinge si vom ajunge la recunoasterea noastra internationala sunt convins ca unirea cu Armenia se va infaptui de jure si de facto oficial ! Aici doar poporul armean hotareste. Adica daca vom fi o singura patrie sau daca vom fi la fel ca Romania cu Moldova la ONU cu un singur popor si doua patrii doua tari surori, sau doua voturi.

Revenind la ce imi spuneati acum cateva minute despre activitatile dvs. de la Bucuresti referitoare la celebrarea Miscarii pentru Karabagh. Stiu ca ati intampinat probleme din partea Ambasadei Azere, proteste oficiale etc.

E.A – Avem mereu probleme cel putin la nivel de mass media cand vorbim despre Karabagh, ei protesteaza, noi mergem inainte…Dar aceste lucruri nu ne intimideaza câtuși de putin si vom continua ca si pana acum. Noi continuam, publicam carti in limba romana (un exemplu este cartea lui Sergiu Selian – Arțakh, un tinut care exista) brosuri despre istoria noastra, actiuni, comemorari si facem tot posibilul ca opinia publica din Romania sa cunoasca adevarata situatie si istorie de aici. Si totusi, cum am putea ajuta mai mult aceasta cauza a nostra a tuturor ?

M.M- Din experienta proprie va spun caci stiu ca oriunde in lume unde au fost organizate manifestari armenesti despre Arțakh, reprezentantii azeri diplomatici au protestat. Azerbaidjanul incearca prin toate mijloacele inclusiv mita si coruptie ca in lume sa nu se mai vorbeasca despre problema Nagorno Karabagh. Principalul lor obiectiv este ca sa izoleze Artsakhul de lume si sa prezinte tara noastra ca o zona pustie nelocuita ca un simplu obiectiv militar. Astfel vor sa justifice agresiunile lor. Noi cei din Arțakh, omologii nostri de la Erevan precum si intreaga Diaspora armeana ne straduim sa aratam lumii ca aici suntem o tara, un popor ce respira si traieste cu o istorie de 5 ori milenara. Toate eforturile noastre sunt directionate catre aceasta iesire din izolarea in care incearca azerii sa ne aduca. Si cred ca pana acum avem destule rezultate pozitive. Colaboram activ cu jurnalisti si cu bloggeri din intreaga lume care spun adevarul asa cum este.  Este foarte important ce faceti Dvs. In intreaga Diaspora prin actiunile, articolele, cartile Dvs. despre noi caci astfel demonstram si cu ajutorul vostru ca suntem un popor o tara ce merita recunosterea internationala. De exemplu, pana astazi, opt State din cadrul SUA au recunoscut independenta noastra. La fel si alte entitati federale statale din Europa ori Australia sau America de Sud. Dealfel pana acum in intreaga lume sunt 20 de orase ce s-au infratit oficial cu localitati din Artsakh. Sunt tari in ale caror Parlamente au grupuri de Prietenie cu Republica Arțakh. Chiar si in Parlamentul European exista un astfel de grup. Acesta este un proces firesc ce va duce pana la urma la recunoasterea independentei noastre. Este doar o chestiune de timp. Prin aceasta recunoastere a independentei noastre, ne putem asigura securitatea statului si putem evita un nou Genocid din partea azerilor. Diaspora noastra depune eforturi admirabile in acest sens, pentru a ne ajuta sa nu se ajunga la escaladarea conflictului si la un nou Genocid asa cum am mai spus. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti in Diaspora, dvs. Armenii din Romania si multi altii si suntem cu atat mai mandri cu cat stim cu totii ca noi suntem o singura natie. In afara de Genocidul Armean, Chestiunea Karabagh, Arțakh este unul dintre putinii factori ce ne unesc ca natie, stiu poate suna paradoxal, dar pe noi ca popor, suferința ne uneste. Noi aici in Arțakh nu ne ocupam doar cu asigurarea securitatii pamanturilor noastre, dar pe langa asigurarea securitatii noi aparam demnitatea intregului popor armean. Iar tinerii nostri stiu asta si lupta cu arma in mana pentru poporul nostru.

E.A – Din pacate sunt si cazuri cand se evita aceasta sfanta datorie si se prefera sub diferite pretexte “amânarea” ca sa nu spun altfel. Cunosc personal cateva cazuri..

M.M – Nu cred ca in Arțakh. Tinerii nostri isi fac datoria si asa cum spuneam noi aparam demnitatea intregului popor. Restul… fiecare om are o constiinta. Poate Diaspora sau armenii plecati recent acolo vad altfel lucrurile. Desi ma gandesc ca Diaspora nu tolereaza astfel de lucruri caci cei de acolo (bunicii lor) au trecut deja printr-un Genocid si stiu ce urmari grave poate avea nedreptatea, sau in acest caz indiferenta  fata de datoria sfanta pentru poporul si pamantul tau. Noi avem o alta experienta aici, asa cum sublinia si Presedintele nostru Bako Sahakyan. Vom invinge caci nimic nu se compara cu vointa si cu dreptul nostru.

E.A – Va multumesc, Excelenta, a fost o deosebita onoare pentru noi si sper din tot sufletul ca dorintele noastre ale tuturor armenilor sa se materializeze cat de curand intr-o Armenie Mare si unita.

M.M – Si eu va multumesc pentru tot ceea ce face comunitatea armeana din Romania pentru noi pentru Patria noastra.

Interviu realizat de EDUARD ANTONIAN