Mihai Stepan Cazazian

Reconstrucția drumului strategic Vardenis-Mardakert va fi finalizată până la sfârșitul anului 2016

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

7UUfYMlUHTk1WW38hCipOG62Mz

Reconstrucția se află  în a doua etapă. Sursele de finanțare ale programului au fost  Teledonul din 2013 și 2014 precum și contribuții majore ale guvernelor din Armenia și Nagorno Karabakh (Arțakh). Derularea programului de reconstrucție a drumului se desfașoară în paralel cu celelalte programe strategice și specifice ale Fondului Armenia și va fi finalizată până la sfârșitul anului 2016.

Reconstrucția drumului strategic Vardenis-Mardakert este realizată simultan de către cinci societăți de construcții pe 12 segmente. Cei aproximativ 116 km de drum lung  și dificil au circa 10  metri lățime, fiind asfaltat pe o lățime de 7 metri . Anul trecut s-au construit structuri de protecție, ziduri de sprijin si borduri, inclusiv conducte de drenaj  și s-au reparat 17  poduri mici și mari . În prezent sunt  în curs de desfășurare  lucrarile de asfaltare. Bretelele spre localitațile limitrofe sunt prevăzute cu trotuare – în prezent se lucrează la trotuarele spre Getavan și Egheknudum.

Pentru a controla  calitatea asfaltului sunt luate probe de  pietriș, nisip, liant organic care sunt trimise regulat la teste de laborator.

La 1 noiembrie a.c., drumul are 2 straturi de asfalt pe mai mult de 49 de km . Pe celelalte segmente de drum se realizează lucrări la terasament.Lucrările de construcție vor continua atâta timp cât temperatura se menține peste 10°C  . Lucrări pregătitoare vor fi efectuate în timpul iernii -aprovizionare cu piatră spartă, nisip și depozitarea altor materiale, precum și repararea utilajelor . Este de remarcat faptul că, în timpul construcției, drumul este practicabil pentru autoturisme.iZybKGc7yFMy4E2HKtUzPIZCKq

Prin legătura directă între regiunile nordice ale Armeniei și Arțahului, lansarea noului drum nu numai ca va reduce  semnificativ durata transportului comparativ cu ruta  Goris-Stepanakert , dar va contribui la  consolidarea  relațiilor inter-comunitare, la promovarea dezvoltarii economice a comunităților din jur și la stimularea  turismului . Drumul va permite cunoașterea monumentelor noastre culturale și istorice .

În anii anteriori s-au efectuat pentru comunitațile din preajma drumului o serie de lucrări adiacente de infrastructură . Satele Karvachar și Getavan au alimentare cu apă , in satele Chapare, Horataghn de Sus și Vaghuhas` s-au construit școli iar centre comunitare sunt în construcție la  Getavan și Kochoghut.

Drumul va aduce îmbunătățiri în viața comunităților din jur  și va stimula programele de dezvoltare a afacerilor care să asigure agricultorilor  venituri durabile și  schimbarea calității vieții.

 

Sponsorul principal al Teledonului 2015 – Haybusinessbank

Sponsor – ACBA-Credit Agricole BANK

Partener – Haypost

sQqBLo77Oa0hRT2cgKKvLEAf3t