Mihai Stepan Cazazian

Recompense pentru cei care au trudit la refacerea bisericilor armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

11150636_444084522416359_102966107770611327_n

În ultimii ani s-au realizat lucrări de consolidare – restaurare la mai multe lăcașuri de cult armene din România și s-a făcut resfințirea acestora.  Au fost finalizate lucrările la Catedrala episcopală „Sfinții Arhangheli  Mihail și Gavril” din București, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii „Hagigadar” din Suceava, la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Pitești, și la biserica „Sfânta Maria” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Botoșani.

Refacerea bisericilor armene din România  a început mai înainte și a însemnat trudă din partea membrilor consiliilor parohiale din cinci parohii, pentru că  a fost refăcută și biserica „Sfânta Maria” din Iași. În această muncă, alături de aceștia au fost  preoții slujitori ai bisericilor,  reprezentanții comunităților armene Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian și Arhiepiscopia Armeană din România.

22624_444085015749643_6205123121394186948_n

Viorica Popa

 

La biserica din Botoșani, cea mai veche dintre toate și cea care a adăpostit una dintre cele mai vechi cărți religioase armene din Moldova – Evanghelia scrisă la Caffa în 1354 (și aflată din 1955 la Ecimiadzin) – lucrările au durat mai bine de 15 ani. S-a făcut o consolidare temeinică, care să reziste pentru multe veacuri înainte. Viorica Popa, președintele comunității locale, a fost sufletul lucrărilor. Financiar, Guvernul României și Primăria Botoșani au sprijinit demersurile parohiei. Iar în momentul în care finanțările au ajuns în impas a venit ajutorul nemijlocit a lui Varujan Pambuccian, președintele Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților. Adevărata odisee a reabilitării lăcașului – emblematic pentru toți armenii ortodocși din România, fiind prima lor biserică de piatră construită aici – a continuat sub ochiul atent al Episcopului Datev Hagopian, când s-au refăcut obiecte de cult și mobilierul din interior.

DSC04204

Florin Simion Egner

 

 

A fost să fie ca de la venirea lui Datev Hagopian Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Armene din România lucrările la aceste biserici să fie terminate și lăcașurile să fie resfințite. Iar acordarea unei răsplate simbolice pentru membrii comunităților armene din România care au contribuit la realizarea acestor lucrări s-a făcut acum, după sfințirea lăcașurilor,  la Catedrala Arhiepiscopiei Armene, în ziua Floriilor.

DSC04211

Varujan Pambuccian

 

Dacă pentru catedrala „Sfinții Arhangheli  Mihail și Gavril” din București și pentru biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la mănăstirea Hagigadar  vizita Patriarhului Karekin al II-lea a fost fericitul prilej pentru cei care au trudit să primească un hrisov de recunoaștere, acum au fost recompensate și comunitățile din Botoșani și  Pitești. Sanctitatea Sa Karekin al II-lea o oferit aceste recompense simbolice – medalii și Hrisoave de binecuvântare – în urma scrisorii și la rugămintea  Episcopului Datev. O  recompensă a fost acordată și pentru Consiliul parohial Iași, acolo unde Zareh Nazarian, cu sprijinul liderului armenilor din România, Varujan Vosganian, a refăcut vechea biserică, care a fost ctitorită în anul 1395.

PS Episcop Datev Hagopian a înmânat  medalia „Sfântul Nerses Snorhali” liderilor Consiliilor Parohiale din Botoșani – Viorica Popa, Pitești – Ines Budan și Iași – Zareh Nazarian. Se cunoaște că, înainte de a fi sanctificat, Nerses Snorhali a fost Patriarh al tuturor armenilor dar a rămas în conștiința armenilor ca unul dintre marii poeți naționali. De numele lui Nerses Snorhali este  legată cea mai importantă disticție oferită în zilele noastre de Patriarhia de la Ecimiadzin.

Tot cu acest prilej au fost înmânate „Hrisoave de binecuvântare patriarhală” ale Sanctității Sale Karekin al II-lea și altor membri ai comunităților armene din România. Între  aceștia s-au numărat și cei care au sprijinit, prin truda lor voluntară, lucrările de la Botoșani, Pitești și Iași.

Hrisov pentru Parohia Botoșani.

Între aceste însemne de prețuire, unul are o semnificație deosebită. Este hrisovul pentru biserica „Sfânta Maria” din Botoșani acordat lui Varujan Pambuccian, care este  membru al  Parohiei București. O dovadă care arată că în România unitatea între comunitățile armene este remarcabilă.

Florin Simion Egner