Mihai Stepan Cazazian

RECITAL de PIAN | Ilinca Dumitrescu –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Omagiu lui Mihail Jora pe scena Ateneului Român

Mentor al multor generații de muzicieni, compozitorul, pianistului și dirijorul Mihail Jora (1891 – 1971) va fi evocat miercuri, 8 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, într-un recital susținut de pianista Ilinca Dumitrescu.

“Mihail Jora a scris o muzică originală, sofisticată, cu adâncimi filosofice, cu subtil parfum românesc, o muzică dificil de interpretat, poate nu pe înţelesul tuturor, mai ales în ultima parte a creaţiei. Este o muzică modernă, de avangardă pentru vremea respectivă, plină de idei şi şarade, în permanentă mişcare. Nu te poţi apropia cu uşurinţă de miezul universului său artistic, poetic, dar descoperindu-l, ai mari revelaţii. Opera sa poate sta cu cinste alături de cele ale importanţilor creatori ai muzicii secolului XX.

În 1991, cu ocazia centenarului, am realizat – pentru prima oară – integrala lucrărilor pentru pian de Mihail Jora, în concerte la Ateneul Român şi la Sala Radio (denumită din acel an Studioul de Concerte „Mihail Jora”). Am cântat de zeci şi zeci de ori, în ţară şi în străinătate, piesele pentru pian (dintre care unele îmi sunt dedicate: Sonatina, Caietele II şi III de Poze şi pozne, cele 13 Preludii ¼ ) sau liedurile („cântece” – aşa cum îi plăcea Maestrului să le numească). Sunt foarte apropiată de universul său sonor încă de la 6 ani, când cântam în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti mici piese din Poze şi pozne, în prezenţa autorului! Sunt ultimul discipol al Maestrului. În memoria sa, am editat „Integrala creaţiei pentru pian de Mihail Jora” (patru volume), publicat la Editura Muzicală GRAFOART și am înregistrat dublul CD „Mihail Jora – Radio Legende”, apărut în 2013 la Editura Casa Radio. “, mai declara Ilinca Dumitrescu în invitația lansată publicului bucureștean.

2 august 2017 La Roman, la casa în care a văzut lumina zilei Mihail Jora şi a trăit până la vârsta de cinci ani,( Casa Werner sau Casa Elveţiană, din str. Ştefan cel Mare nr.249) a fost dezvelită o placă comemorativă în prezența unui numeros public.
În imagine ( de la stânga la dreapta) Emanuel Nazaretian, din partea comunității armene, primarul Romanului, Lucian Micu, Roxana Iorga (viceprimar), legatara testamentară a Maestrului, pianista Ilinca Dumitrescu directorul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, Andrei Dimitriu.

Filarmonica George Enescu
Miercuri, 8 iunie  2022, ora 19.00 – Ateneul Român  

Recital de pian – ILINCA DUMITRESCU
În program, lucrări de Mihail Jora (1891-1971)

– 130 de ani de la naştere, 50 de ani de la trecerea în eternitate –

Program

Sonata în re bemol major, op. 21 (1942) (dedicată lui Dinu Lipatti)

„Poze şi pozne”:

– Caiet I, op. 25 (1948) – „Caiet de pian pentru copii talentaţi”

– Caiet II, op. 41 (1959) (dedicat Ilincăi Dumitrescu) – „Scene domestice pentru pian”

– Caiet III, op. 48 (1963) (dedicat Ilincăi Dumitrescu)

13 Preludii, op. 42 (1960) (dedicate Ilincăi Dumitrescu)

Suita „Joujoux pour Ma Dame”, op. 7 (1924)

Biletele se pot procura:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Muzician complex, interpret  și muzicolog , Ilinca  Dumitrescu a concertat importante săli de concerte de pe cinci continente. A fost discipol al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora în România, iar la Conservatorul de Stat P. I. Ceaikovski din Moscova a studiat cu  Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală  (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003, Premiul Radio România Cultural – 2005 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale, printre care Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana – 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, şi Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres – 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii. Deţine o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecţionat în 1986 de către International Record Critics Award, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, alături de cele ale lui Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

dr. Cleopatra David, Secretar PR