RECENZIE | „IL CALICE FRANTUMATO” de Arthur Alexanian

Arthur Alexanian s-a născut în Franța, la Grenoble , din părinți armeni. A urmat cursurile Colegiului armean din Veneția din dorința mamei sale. Veneția i-a unit și totodată i-a îndepărtat, căci se întorcea acasă, numai odată pe an, lucru care s-a întâmplat până la moartea tatălui său, penultimul luptător armean al rezistenței franceze din Grenoble. Slujba de înmormântare a acestuia s-a ținut în biserica din cartierul L’ Abbaye, la funcțiunea religioasă luând parte multe autorități politice și militare, vecinii din cartier, cât și unii membri ai Comunității Armene.Era prezent și ultimul luptător armean al rezistenței din Grenoble,care făcea parte din Asociația Vechilor Luptători Armeni.Cu greu își menținea echilibrul,cu toate acestea nu renunța să țină în mână Steagul francez .
După ce a obținut Diploma de maturitate, Arthur Alexanian s-a înscris la Universitatea “La Sapienza”din Roma, dar a continuat studiile la Bologna, unde s-a licențiat în chimie industrială.
Pe motiv de lucru a făcut deplasări în Statele Unite ale Americii, în Canada și Africa de Nord. A continuat să lucreze în străinătate: Algeria, Orientul Mijlociu, fie ca specialist în chimie industrială, cât și ca manager, iar după mulți ani de activitate s-a stabilit în Italia, la Florența unde a început să se ocupe de problemele mediului înconjurător, devenind titularul unui laborator de analize și consiliere pe această temă.
În timpul liber se dedică artei teatrale ca amator,scrie poezii publicând două culegeri intitulate “Sottovoce”[În șoaptă] Editura Ibsikos -Uliveri 2017 și “Il melograno”[Rodia], Editura Ibsikos- Uliveri 2018. Premiul “Autori per l’Europa [Autori pentru Europa] îl obține în urma scrierii cărții “Il bambino e i venti d’Armenia”[Copilul și vânturile din Armenia], Editura Ibsikos -Uliveri 2015. În anul 2021 publică “Il calice frantumato”[Paharul spart] cu aceeași casă editorială amintită mai sus.
“Vânturile din Armenia” au adunat tăcerea taților armeni, în timp ce „Paharul spart”, a răspândit pe fața de masă, culoarea rodiei, semnul unei răni încă deschise .
Romanul “Paharul spart” ( în traducere liberă) alcătuit din multe amintiri, Alexanian îl dedică figurii tatălui său Boghos, o persoana tăcută,puțin comunicativă ,așa cu erau mulți alții care au supraviețuit unei drame fară nume. Acesta îi lasă fiului său un text scris care trebuie descifrat. În acest fel autorul Arthur Alexanian descoperă motivul tăcerii tatălui său, schimbarea numelor și a datelor de naștere a rudelor, existența unui bunic ofițer de rang înalt, a unei case luxoase și a multor legături sufletești. Caietul îngălbenit, plin cu amintiri pe care autorul le reconstruiește, reprezintă un fel de sigiliu, o amprentă, un semnal de salvare, pentru a da continuitate vieții. Referindu-se la viață tatălui său, Arthur Alexanian spune că era ca un curcubeu, se putea asocia soarelui, ploii, dansului. I-a transmis multe lucruri pe care și le reamintește.”El nu a murit, pentru că , curcubeul nu moare niciodată!”
Simona Paula Dobrescu
